ارزهای دیجیتال، ارزهایی هستند که می توانند به صورت دیجیتالی و از طریق اینترنت به راحتی مبادله شوند. مشهور ترین این ارزها بیت کوین است که احتمالا نام آن را شنیده اید. اما ببرای بسیاری از افراد سوال است که قیمت ارزهای دیجیتال را چه چیزی تعیین می کند؟ آیا مانند دلار و سایر ارزها توسط دولت خاصی تعیین می شوند؟ آیا مخترعین این ارزها قیمت ارزهای دیجیتال را تعیین می کنند؟
فناوری پشت ارز رمزنگاری شده بسیار مهم است. ارزهای غیرمتمرکز در برابر هک شدن مقاوم هستند علاوه بر این تعطیل کردن آنها به عنوان یک بخش اقتصادی مستقل تقریباً غیرممکن است.
به لطف استفاده از دفترهای عمومی که بلاک چین نامیده می شوند ، دیگر نیازی به شخص ثالث برای اطمینان از امنیت و انجام معامله نیست.
قسمت مهم دیگر این فناوری ایمنی آن است. ماهیت دیجیتالی ارزهای رمزپایه حاکی از آن است که گاهی از اوقات در کدگذاری اشکالاتی وجود دارد.این اشکالات در کد گذاری ها معمولا به اسم باگ شناخته می شوند. به عنوان مثال ، یک قرارداد هوشمند مبتنی بر بلاک چین اتریوم برای یک صندوق سرمایه گذاری دیجیتال دموکراتیک ، موسوم به DAO ، اشکالی داشت که در نهایت توسط هکری که بیش از 30 میلیون دلار اتر سرقت کرده بود ، مورد سو استفاده قرار گرفت.
برای رفع این مسئله ، تغییر در بلاک چین اتر مورد بحث قرار گرفت. برخی از افراد در انجمن اتریوم اعلام کردند که با اعمال یک سری تغییرات این مشکل برطرف خواهد شد ، اما برخی دیگر نمی خواستند کد را به عنوان اصل تغییر دهند و ترسیدند که این بر اعتبار اتر تأثیر بگذارد این تغییرات را قبول نکردند. بنابراین اتریوم به دو نسخه تقسیم شد:
Ethereum (کد اصلی) و Ethereum Classic (کد جدید و به روز رسانی شده). هر دو هنوز قابل معامله هستند و هرکسی که در آن اتر داشته باشد نسخه ای از نسخه جدید و نسخه کلاسیک را دریافت کرده است. چنین اتفاقاتی که در یک ارز دیجیتال می افتد، افراد معمولا به دو دسته تقسیم می شوند. عده ای تغییرات را می پذیرند و عده ی دیگر با تغییرات مخالفند. به هر صورت این نسخه ی جدید به وجود آمده در هر پلتفرمی فورک نامیده می شود و در صورت عدم توافق بین استخراج کنندگان و سایر شرکت کنندگان در شبکه ، می تواند تأثیر زیادی در قیمت داشته باشد.
1-تعداد گره:
تعداد گره شاخص خوبی برای تعیین قیمت ارزهای دیجیتالی شده است. تعداد گره در واقع همان اندازه گیری تعداد کیف پول های فعال در شبکه است که می توان آنها را در اینترنت یا صفحه اصلی ارز جستجو کرد. به منظور تجزیه و تحلیل اینکه یک ارز قیمت مناسبی دارد یا خیر ، می توان تعداد گره ها و کل سرمایه بازار ارز رمزنگاری شده را جستجو کرد و سپس این دو شاخص را با سایر ارزهای رمزپایه مقایسه کرد.
معیاری که امروزه آن را به عنوان حجم بازار یا ارزش بازار می شناسیم همین موضوع را نشان میی دهد. به عنوان مثال ارز دیجیتالی مانند بیت کوین با توجه به این که کاربران بیشتری دارد، نشان دهنده ی این است که افراد بیشتری به این ارز اعتماد دارند. بنابراین هر زمانی که بخواهید این ارز دیجیتال را بخرید یا بخواهید آن را بفروشید به راحتی این کار انجام می شود. به همین دلیل قیمت آن تفاوت فاحشی با سایر ارزهای دیجیتال دارد.
2-میزان عرضه:
عرضه و تقاضا دو عامل بسیار مهم هستند که باعث می شوند تعیین قیمت ارزهای دیجیتال با دقت خوبی تعیین شود. می توان گفت که اصلی ترین و ریشه ای ترین مسئله ای که تعیین قیمت ارزهای دیجیتال را انجام می دهد همین موضوع است. عرضه در ارزهای دیجیتال به طور معمول از دو طریق انجام می شود البته می توان این دو را به عنوان مراحل هم در نظر گرفت. در مرحله ی اول در بسیاری از ارزهای دیجیتال استخراج انجام می شود. در مرحله ی دوم این ارزها به وسیله ی صرافی ارز دیجیتال به کاربران ارز دیجیتالی که خواهان آن هستند داده می شود.
دقت داشته باشید که مرحله ی استخراج ارز دیجیتال به هیچ عنوان به همه ی ارزهای دیجیتال نسبت داده نمی شود و افراد باید با استفاده از اطلاعات خود متوجه شوند که چه ارزهای دیجیتالی استخراج دارند و چه ارزهایی ندارند. ضمن این که روش های استخراج آن ها هم باعث می شود که تغییراتی در قیمت آن ها ایجاد شود. اجازه دهید که به این موضوع تخصصی تر بپردازیم
3-نوع استخراج:
در صورتی که یک ارز دیجیتال استخراج داشته باشد، نوع استخراج آن می تواند یک تعیین کننده باشد. به عنوان مثال الگوریتم اجماعی که در استخراج از ان استفاده می شود می تواند یکی از تعیین کننده های قیمت ارزهای دیجیتال باشد. در الپوریتم اجماع اثبات کار، افراد با مصرف انرژی بسیار زیادی یک ارز دیجیتال را تولید می کنند. این باعث می شود که استخراج به این روش هزینه های نسبتا زیادی را در بر داشته باشد. پس ارز دیجیتالی هم که از این طریق حاصل می شود قیمت بیشتری خواهد داشت.
از طرفی آسان بودن استخراج ، می تواند تاثیر کاهشی در قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشد. ارزهایی که به مقدار زیادی در بازار وجود دارند و هیچ محدودیتی در عرضه آن ها وجود ندارد قیمتی ثابت تر از خود نشان می دهند. به عنوان مثال در ابتدای عرضه بیت کوین قیمت آن به زیر یک دلار هم به زور می رسید! اما بعد از این که عرضه ی آن سخت تر شد قیمت آن افزایش پیدا کرد. به طوری که در حال حاضر می بینید که قیمت آن سر به فلک کشیده و هیچ ارز دیجیتالی به پای آن نمی رسد!
4-تقاضا:
تقاضا هم به عنوان یکی از مهمترین تعیین کننده های قیمت ارزهای دیجیتال است. در این مقاله باید به این دقت کنید که چه عواملی باعث می شود که تقاضا بالا برود. این عوامل باعث می شوند که قیمت ارزهای دیجیتال افزایش پیدا کند. همچنین هر عاملی که باعث شود تقاضا برای ارز کاهش پیدا کند ، قیمت ارزهای دیجیتال را کاهش می دهد.
5-رایج شدن ارز:
اگر ارز رایج شود ، ارزش آن می تواند از پشت بام بیرون بزند!. این به این دلیل است که تعداد کل ارزهای رمزپایه محدود است و افزایش تقاضا منجر به افزایش مستقیم قیمت می شود. یعنی هر میزان که یک ارز رایج شود، طرفداران بیشتری پیدا می کند و در پی آن افزایش قیمت مشاهده می شود. کاربران دیگر ارز دیجیتال متوجه می شوند که این ارز در حال رشد است. بنابراین مقدار بیشتری از آن می خرند. این باز هم باعث می شود که در بازار تقاضای این ارز بیشتر به نظر برسد و باز هم قیمت افزایش می یابد و این چرخه ادامه دارد!
6-خرید و فروش آسان:
اگر بخواهید طلای خود را که در آن سرمایه گذاری کرده اید به فروش برسانید می تواند به راحتی آن را به انواع طلا فروش های مختلف ببرید. طلا را از شما به راحتی می خرند به این دلیل که مشخص است که با ارزش است و رایج است. در مورد قیمت ارزهای دیجیتال هم این موضوع به شدت صدق می کند. یعنی تا زمانی که یک ارز دیجیتال قابل خرید و فروش باشد آن ارز افزایش قیمت دارد. هر چقدر که این خرید و فروش راحت تر باشد می توان قیمت های بیشتری را برای آینده ی آن ارز پیش بینی کرد.
به عنوان مثال باز هم بیت کوین را در نظر بگیرید. این ارز دیجیتال در همه ی صرافی های دنیا وجود دارد و هر مقدار از ان را می توانید خرید و فروش کنید. حتی اگر نخواهید آن را به صرافی ها بفروشید، افراد زیادی هستند که می خمواهند آن را از شما بخرند. از طرفی ارزهای دیجیتالی که جدید به بازار عرضه می شوند معمولا توسط صرافی های معتبر عرضه نمی شوند. همین موضوع باعث می شود که تا مدت ها نتوانند خود را در بازار ارز دیجیتال بالا بکشند. پس خرید و فروش همه جایی و آسان می تواند یکی از مهمترین تعیین کننده های قیمت ارزهای دیجیتال باشد.
7-قوانین حاکم:
منظور از این که قوانین حاکم بر یک ارز می توانند قیمت ارزهای دیجیتال را تعیین کنند این نیست که هر ارزی که قانون زیادی داشت می تواند فروش زیادی داشته باشد! منظور ما این است که انواع قوانینی که ممکن است در یک ارز دیجیتال و استفاده از آن وجود داشته باشد تاثیرات مختلفی می توانند روی قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشند. به عنوان مثال این که ارز دیجیتال زی کش قوانین زیادی در استفاده ندارد و افراد میی توانند بدون این کهردی از خود به جای بگذارند تراکنش انجام دهند، بسیار پر طرفدار شده است. در واقع بی قانونی باعث افزایش تقاضا شده است!
از طرفی یک سری از ارزهای دیجیتال هستند که با قیمت های خود می توانند یک حاشیه امن را برای کاربر ارز دیجیتال ایجاد کنند. در این حالت افراد می توانند نگران نوسانات موجود در بازار نباشند. نوساناتی که در بازار ارز دیجیتال وجود دارد می تواند افراد زیادی را از دور سرمایه گذاری خارج کند. اما استیبل کوین ها و ارزهای دیجیتال با ثبات می توانند افراد را به سمت بازار ارز دیجیتال بکشانند.