بدون شک بیت کوین مهمترین ارز دیجیتالی است که تا کنون شناخته شده و افراد باید در مورد آن اطلاعات داشته باشند. در مورد استخراج بیت کوین هم یک سری اطلاعات برای کاربران لازم است. بنابراین چه قصد خرید بیت کوین را دارید و چه می خواهید استخراج بیت کوین را شروع کنید باید با پدیده ای به نام سختی شبکه بیت کوین آشنایی داشته باشید. در این مقاله می خواهیم در مورد سختی شبکه بیت کوین و این که چرا چنین محدودیتی روی شبکه ی بیت کوین اعمال شده است صحبت کنیم.
قبل از این که به سراغ سختی شبکه بیت کوین برویم به طور مختصری شما را با بیت کوین آشنا می کنیم. بیت کوین یک ارز دیجیتال است که با استفاده از شبکه ی کاربران خود در سراسر جهان توانسته مقدار بسیار زیادی سرمایه ها و دارایی های مردم را درگیر کند. افراد می توانند با استفاده از این ارز تراکنش های خود را به صورت بین المللی انجام دهند. این تراکنش ها بدون نظارت دولتی انجام می شود و همین موضوع باعث رضایت بیشتر افرادی می شود که از آن استفاده می کنند.
علاوه بر این بسیاری از افراد جدای از کارایی بیت کوین در تلاش هستند که از این ارز دیجیتالی کسب درآمد داشته باشند. این کسب درآمد به سه طریق می تواند انجام شود. عده ای هستند که علاقه مند به این هستند که در بازار ارز دیجیتال فعالیت کنند و به اصطلاح به این افراد بیت کوین تریدر گفته می شود که ارزهای دیجیتال مختلف را در زمان های مناسب با بیت کوین مبادله می کنند. عده ی دیگری هم هستند که فقط بیت کوین ها را نگهداری می کنند و به شکل یک سرمایه گذاری بلند مدت به آن نگاه می کنند تا زمانی که دارایی آن ها افزایش ارزش داشته باشد.
دسته ی سوم که بحث این مقاله مربوط می شوند افرادی هستند که می خواهند با استفاده از استخراج بیت کوین، درآمد داشته باشند. در آمد استخراج بیت کوین بسته به این که از چه برقی استفاده می کنید و این که دستگاه ماینر بیت کوین شما چه قدرت پردازشی دارد می تواند بسیار تغییر کند. اما به طور کلی اگر بخواهید به صورت اصولی از بیت کوین کسب درآمد داشته باشید این تنها راه است. در این راه با موضوعی به نام سختی شبکه بیت کوین مواجه می شوید. اما واقعا سختی شبکه بیت کوین چیست؟
در فرایند استخراج بیت کوین ، ماینر های بیت کوین نوعی ماشین حساب هستند که مسئول ثبت اطلاعات مربوط به تراکنش در بلاک چین بیت کوین هستند. از آن جایی که این اطلاعات به صورت رمز گذاری شده ثبت می شوند، نمی توان از دستگاه ها یا ابزار های دیجیتال در حال حاضر استفاده کرد. چرا این موضوع را به زمان حال ارجاع داده ایم؟ به این دلیل که در اوایل کار بیت کوین شما می توانستید با استفاده از یک رایانه ی بسیار معمولی هم استخراج بیت کوین و ثبت اطلاعات را انجام دهید. اما افزایش سختی شبکه بیت کوین باعث شده است که از پردازنده های قوی تر استفاده شود.
سوالی که در اینجا به سختی شبکه بیت کوین مربوط می شود این است که مگر ثبت اطلاعات مربوط به یک تراکنش چقدر می تواند سخت باشد که برای این کار مجبور به استفاده از پردازنده های گرافیکی قدرتمند هستیم؟ باید بدانید که اطلاعاتی که برای یک تراکنش در بلاک چین ثبت می شوند به صورت عدد و رقم ساده نیستند. در واقع به این نوع از ثبت اطلاعات ، هش گذاری گفته می شود. هش گذاری فرایندی است که در آن تغییر اطلاعات به صورت معنادار انجام می شود. اطلاعات همان اطلاعات قدیمی است اما ظاهر آن تغییر کرده است که باعث می شود هر کسی نتواند از این اطلاعات سوءاستفاده کند.
بنابراین سختی شبکه بیت کوین به این دلیل است این فرایند هش گذاری یا ایجاد یک تابع هش سخت تر و سخت تر می شود. تصور کنید که در گذشته یک تراکنش وجود داشته که با کد 945 در شبکه انجام می شده. بعد از این که این تراکنش انجام شد و ماینر خواست که اطلاعات مربوط به آن را ثبت کند، آن را به شکل 945 ثبت نمی کند. بلکه با استفاده از هش گذاری آن را به شکل EfHX^HdkBm9V در بلاک چین می نوسید. در حافظه ی بلاک چین این هش گذاری به شکل همان 945 خوانده می شود اما مردمی که به این اطلاعات دسترسی دارند نمی توانند به هیچ عنوان این رمز را بفهمند!
اما دوباره برگردیم به سختی شبکه بیت کوین. در واقع افزایش سختی شبکه بیت کوین با این روش انجام می شود که این هش گذاری ها برای امنیت بیشتر پیچیده تر و پیچیده تر می شوند. حالا تصور کنید که با این چند هزار تراکنش بیت کوینی در روز، چه مقدار بر سختی شبکه بیت کوین افزوده می شود؟
در مورد این که بخواهیم بلاک چین را طوری تغییر بدهیم که افراد بتوانند با سختی شبکه بیت کوین به صورتی کاهش یافته مواجه شوند فکر نکنید! به این دلیل که این کد ها در هسته ی مرکزی بلاک چین هستند و بنابراین غیر قابل تغییر هستند مگر به قیمت نابودی شبکه. ضمن این که هیچ کس نمی تواند اختیار همه ی شبکه را در دست بگیرد و چنین اتفاقی را رقم بزند. اما راه حلی که برای افراد استخراج کننده ی بیت کوین وجود دارد این است که سخت افزار های موجود در ماینر های خود را ارتقا دهند. به عنوان مثال اگر از گرافیک 8 استفاده می کردند باید به مرور زمان آن را افزایش داده و به 16 برسانند.
البته حواستان به این موضوع باشد که کارت گرافیک ها مدت زیادی است که برای استخراج استفاده نمی شوند. در حال حاضر بیت کوین ماینر هایی که وجود دارند با استفاده از مدار های ASIC کار می کنند. این باعث می شود که قدرت آن ها برای هش گذاری بالاتر باشد.
+یک نکته ی جالب! جالب است بدانید که با گذشت ده سال از پیدایش بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو ، افرادی که استخراج بیت کوین را انجام می دهند باعث شده اند که سختی شبکه بیت کوین افزایش یابد. یعنی افزایش سختی شبکه بیت کوین به شکل هاوینگ نیست که بگوییم هر 4 سال یکبار اتفاق بیفتد.
به دلیل این که در گذر زمان افراد بیشتری در تلاش بودند که با ماینر های قوی تری وارد کار استخراج شوند تا سود بیشتری داشته باشند، سختی شبکه بیت کوین افزایش یافته است. یعنی اگر همین حالا همه ی افرادی که از ماینر های پیشرفته استفاده می کنند، فرایند استخراج خود را متوقف کننند، می توانید با استفاده از رایانه ی خود مقدار بسیار زیادی بیت کوین استخراج کنید.
پس سختی شبکه تنها مشکلی که به وجود آورده است ، موضوع استفاده از دستگاه های قدرتمند تر است. این دستگاه های قدرتمند تر به طبع می توانند به مقدار بیشتری برق مصرف کنند. یکی از دلایلی که استخراج بیت کوین توسط بسیاری از کشور ها منع شده است یا حداقل برای استخراج آن نیاز به این است که مجوز داشته باشید، همین مسئله ی مصرف برق است. بسیاری از دولت ها معتقدند تولید بیت کوین با این که فرایندی هزینه بر و انرژی بر است نمی تواند باعث رشد اقتصادی داخلی شود و به جای این که باعث رشد کلی جامعه شود، فقط در حال سود رساندن به یک عده ی خاص می شود.
یکی دیگر از مواردی که برای بسیاری از کاربران ارز دیجیتال سوال می شود این است که بعد از این که آخرین بیت کوین که 21 میلیون واحد را تکمیل می کند، استخراج شد چه اتفاقی برای سختی شبکه بیت کوین می افتد؟ البته این سوال کاربردی از نظر درامدی نمی تواند داشته باشد اما دانستن آن خالی از لطف نیست.
پاسخ این است که پس از استخراج 21 میلیون بیت کوین ، ماینرها برای ادامه کار خود باید به شبکه بیت کوین کمک کنند. بلوک های جدید هنوز ایجاد می شوند ، اما پاداش ها تغییر می کنند. ماینرها به جای دریافت سکه های جدید به عنوان پاداش بلوکی ، سهمی از هزینه تراکنش هایی را که توسط افرادی که معاملات درون شبکه را ارسال می کنند ، به دست می آورند. بنابراین یک بار کلی از روی دوش شبکه برداشته می شود، اما به دلیل این که تراکنش ها همچنان انجام می شوند، می توان گفت که سختی شبکه بیت کوین برقرار خواهد بود و فقط کار ماینر ها به نحوی عوض شده است و یک جهته شده است
سختی استخراج بیت کوین در همه ی ماینر ها به چشم نمی آید بلکه بیشتر در ماینر هایی به چشم می آید که قدرت پردازشی بالایی دارند. همانطور که می دانید برای این که به اندازه ی یک بلوک اطلاعات در بلاک چین بیت کوین ، اطلاعات ثبت شود، لازم است که ده دقیقه زمان صرف شود.
این ده دقیقه قطعی است و باید هر طور شده طول بکشد. این محدودیت به دلیل مسائل امنیتی به وجود آمده است. در صورتی که ماینر قدرتمند تر از حد معمول باشد، سختی شبکه افزایش می یابد تا آن جایی که ده دقیقه به طول بینجامد. اگر هم ماینر ضعیف تر از حد معمول باشد نمی تواند فرایند هش گذاری را در این زمان انجام دهد و پاداشی دریافت نمی کند.