زیلیکا یک نوع ارز رمز نگاری شده است که مانند دیگر ارز رمز های پایه ای همچون بیت کوین، اتریوم و کاردانو از فناوری بلاک چین برای ثبت اطلاعات خود استفاده می کند. این ارز در نوآوری های خود سعی کرده بحث مقیاس پذیری را بیشتر مورد توجه قرار دهد. طبق این نوآوری انجام تراکنش ها سریع تر شده و افراد می توانند با حجم بیشتری از تراکنش هایی که به مرور زمان در شبکه ایجاد می شود ارتباطات خود را بیشتر گسترش دهند. در این مقاله قصد داریم با این ارز دیجیتال خوشنام آشنا شویم.
زیلیکا ارز دیجیتالی با علامت اختصاری ZIL است که در تلاش است با تغییراتی در بلاک چین و عملکرد آن بتواند بر انجام تراکنش ها و مقیاس پذیری آن ها سرعت ببخشد. ویژگی سرعت از آن جهت اهمیت دارد که حتی در ارز محبوبی مانند بیت کوین بار ها شاهد این بوده ایم که کاربران محکوم به انتظار در صف های تراکنش بوده اند. این موضوع به این دلیل است که بلاک چینی که بیت کوین از آن استفاده می کند بسیار غیر قابل انعطاف است و نمی تواند افزایش حجم اطلاعات و کاربران را پذیرا باشد.
اما زیلیکا در پی این است که بلاک چین را تبدیل به ابزاری منعطف کند. با این کار هر چقدر هم که حجم تراکنش های کاربران و اطلاعات حساب آن ها زیاد شود، زیلیکا با انعطاف خود می تواند حجم پذیرش را متناسب با آن تغییر دهد. علاوه بر این ها یک ارز دیجیتال خوب باید مقیاس پذیر باشد به این معنی که سه ضلع مثلث غیرمتمرکز بودن، امن بودن و سرعت را داشته باشد. از لحاظ سرعت که زیلیکا را بررسی کردیم.
از جهت غیرمتمرکز بودن هم باید گفت تقریبا همه ی ارزهای دیجیتال از جمله زیلیکا غیر متمرکز هستند چون در واقع هدف اصلی از طراحی آن ها همین موضوع بوده است. غیرمتمرکز بودن به این معناست که کنترل حساب کاربران و همچنین تراکنش هایی که در این شبکه انجام می شود به دست فرد خاصی یا دولت خاصی کنترل نمی شود. این برخلاف آن چیزی است که ما در ارزهای فیات مانند دلار میبینیم.
از لحاظ امنیت می توان گفت زیلیکا گزارشی در مورد به خطر افتادن امنیت کاربری تا به حال نداشته است. و صد البته استفاده از بلاک چین حملات سایبری یا نفوذ هکر ها را سخت و تا حدودی غیر ممکن می کند. بنابراین از لحاظ امنیت این شبکه هم خیالتان راحت باشد.
بعد از اینکه کاربران و توسعه دهندگان اتریوم متوجه شدند که مشکل مقیاس پذیری در آن شبکه وجود دارد می خواستند آن را برطرف کنند. چیزیکه به بنیان گذاری یک ورژن جدید از بلاک چین می انجامید (BLOCJCHAIN 3.0) . اما در همین زمان زیلیکا با بهره گیری از تجربه ای که از مشکلات اتریوم به دست آمده بود دست به اقدامی زد تا بتواند از همان ابتدای راه اندازی شبکه ی خود این مشکل را برطرف کند. دفتر اصلی زیلیکا در سنگاپور قرار دارد و در همانجا بود که تصمیمات راجع به راه اندازی یک بلاک چین جدید گرفته شد.
همانطور که گفته شد اتریوم و بیت کوین با افزایش تعداد بلوک های اطلاعاتی که موسوم به بلاک چین هستند کند تر و کند تر می شوند. زیلیکا در یک اقدام سعی کرد به نوعی نقص این بلاک چین را از بین ببرد. در زیر نحوه ی این فرایند را توضیح می دهیم.
فرض کنید شما و سه نفر از دوستانتان باید حلقه های فلزی ای که در اختیارتان گذاشته اند را جوش بدهید تا به یک زنجیره ی فلزی تبدیل شود. اگر برای هر زنجیر ده دقیقه لازم باشد زمان زیادی طول می کشد تا بتوانید به صورت زنجیر این حلقه ها را متصل کنید. این به این دلیل است که عملا وصل کردن حلقه ی جدید به زنجیره ی فلزی نهایتا از دو طرف آن امکان پذیر است و فقط دو نفر می توانند روی آن کار کنند. بنابراین بخشی از کارایبی شما و دوستانتان با بی کار ماندن دو نفر از بین می رود.
اما فرض کنید به جای اینکه بخواهید یک زنجیره خطی بسازید، اقدام به ساخت یک شبکه از این حلقه ها کنید. برای این کار هر چهار نفر شما می توانید مشغول به کار شوید چون نیازی نیست تا صبر کنید که حلقه ی قبلی متصل شود. می توانید حلقه را از هر جایی که می خواهید متصل کنید.
فرایندی که زیلیکا از آن استفاده می کند هم همینطور است. به اصطلاح با تقسیم کردن بلاک چین به شاخه های مختلف می تواند از تمامی بازدهی خود استفاده کند و به نوعی از ایجاد ترافیک در شبکه جلو گیری کنند. با استفاده از این روش دیگر نیازی نیست که کاربران مدت زمان زیادی را در صف های انتظار تراکنش بمانند و فرایند مبادلات آن ها سریعتر انجام می شود. بعد از اینکه 600 گره به شبکه متصل شود فرایند انشعاب در بلاک چین زیلیکا آغاز می شود.
زیلیکا توانسته حجم معاملات خود را به پتانسیل 2000 معامله بر ثانیه افزایش دهد. این بسیار بیشتر از چیزی است که از ارز محبوبی مانند بیت کوین انتظار می رود.
1-زبان برنامه نویسی:هر ارز دیجیتالی می تواند به وسیله ی یک یا چند زبان برنامه نویسی مختلف اقدام به ساخت قراردادهای هوشمند کند. وقتی که تعداد زبان های برنامه نویسی ای که یک ارز پشتیبانی می کند زیاد باشد یا اینکه خیلی رایج باشد، احتمال اینکه حملات سایبری بیشتری روی آن انجام شود افزایش می یابد. اما زیلیکا از یک زبان برنامه نویسی اختصاصی خودش استفاده می کند که نام آن اسکالا است. چون این زبان برنامه نویسی به تازگی ثبت شده احتمال اینکه هکر ها بخواهند به وسیله ی آن به شبکه ی زیلیکا حمله کنند بسیار کم است.
2-فناوری شاردینگ:این همان فناوری جدیدی است که بلاک چین زیلیکا را منعطف کرده است. به وسیله ی این تکنولوژی نود ها یا همان گره هایی که به شبکه متصلند به گروه های 600 تایی تقسیم می شوند. مثلا اگر 3000 نود وجود داشته باشد این نود ها در 5 دسته تقسیم می شوند. این تقسیم بندی از آن جهت حائز اهمیت است که هر شارد بخشی را محاسبه و پردازش می کند. این موضوع باعث می شود مشکلاتی از قبیل کاهش سرعت به دلیل افزایش درخواست تراکنش به وجود نیاید.
زیلیکا تا کنون توانسته حدود 12.5 میلیارد واحد از خود را به بازار عرضه کند. این واحد ها هم اکنون در اختیار کاربران است و مجموعا حدود یک میلیارد دلار از بازار ارز های دیجیتال را تشکیل می دهد.
زیلیکا در دسامبر سال 2017 به بازار عرضه شد و توانست 22 میلیون دلار فروش داشته باشد. این میزن اولیه ننسبت به ارزهای دیجیتال دیگری که در همان زمان به بازار عرضه شدند بسیار زیاد بود و به همین دلیل سرو صدای زیادی به پا کرد و خیلی زود مشهور شد. این مقدار از عرضه ی اولیه ای که انجام شد 30 درصد از کل توکن های آن بود. 30 درصد دیگر آن به تیم توسعه داده شد و 40 درصد باقیمانده به عنوان پاداش برای استخراج گران این ارز باقی ماند.
سیستمی که ریلیکا برای استخراج و به طور کلی عملکر شبکه ی خود دراد سیستم اثبات کار است(PoW). این سیستم همانی است که در ارزهای معروفی مثل بیت کوین به کار گرفته شده اما با آن تفاوت های جزئی دارد که آن را متفاوت کرده است. در واقع زیلیکا از این سیستم اثبات سهام فقط برای احراز هویت و شروع به کار برای استخراج ZIL استفاده می کند.
زیلیکا ارزی است که تقریبا بخش بزرگی از معاملات روزانه را تشکیل می دهد و گفته می شود حجم این معاملات در روز به بیش از 10 میلیون دلار می رسد. این حجم زیاد معامله از خرید زیلیکا توسط کاربران جدید و یا تبدیل این ارز به ارز های دیجیتال دیگری مانند تتر، اتریوم و بیت کوین است. به دلیل این حجم بالای معاملات، میتوان از بسیاری کیف پول های دیجیتال برای معاملات و نگهداری این ارز استفاده کرد.
همانطور که گفته شد زیلیکا یک سیستم قدتمند برای انتقال ارز را ارائه می دهد. این موضوع باعث می شود افراد با اعتماد بیشتری به سمت این ارز حرکت کنند. شما برای خریدن این ارز اول از همه نیاز به نصب یک کیف پول دیجیتال دارید. با توجه به اینکه تعداد زیادی کیف پول دیجیتال وجود دارد که با توجه به امکاناتی که در اختیار دارید می توانید انتخاب کنید این کار راحت است.
بعد از انتهاب کیف پول نوبت می رسد به ثبت نام و احراز هویت در یک صرافی معتبر آنلاین داخلی(چون صرافی های خارجی به دلیل تحریم ها برای کاربران ایرانی بسته هستند). یکی از صرافی های آنلاین و معتبر از نظر کاربران صرافی داخلی شاه کوین است. بعد از ثبت سفارش در این صرافی می توانید در کمترین زمان ممکن یه ارز مورد نظر خود از جمله زیلیکا دسترسی داشته باشید.
با توجه به اینکه این ارز مشکل مقیاس پذیری ارز هایی مانند اتریوم را برطرف کرده است و تیم توسعه ی دهنده ی آن به خوبی ثابت کرده که فعال و کارآمد است می توان زیلیکا را بهره مند از یک آینده ی روشن دانست. به نوعی این ارز در حال یک ضرب و شتم واقعی با اتریوم برای بدست گرفتن بازار است. تا به حال که اتریوم موفق بوده اما با گذر زمان بر اطلاعاتی که در بلاک چین اتریوم وجود دارد افزوده می شود و کندتر شدن روز به روز آن و نارضایتی های کاربران را در پی خواهد داشت. با توجه به این مضوضوع به نظر می رسد زیلیکا در این ضرب و شتم سرانجام پیروز شود.