یکی از سوالات مهمی که در ذهن همه سرمایه گذاران یا تریدر های تازه کار ایجاد می شود، این است که دلایل افزایش قیمت بیت کوین و یا کاهش آن چه چیزهایی می باشد ؟ آیا عواملی هست که بتوان با توجه به آنها قیمت بیت کوین را پیش بینی کرد ؟
همانطور که می دانید خرید و فروش بیت کوین با اوراق بهادر و یا حتی ارزهای گرانبها مثل دلار متفاوت است. چرا که هیچ سازمان ، دولت و یا شرکتی پشت بیت کوین نیست که قیمت آن را تعیین کند. به همین دلیل هم سیاست های خارجی ، نرخ تورم و یا کاهش رشد اقتصادی تاثیری برروی قیمت آن ندارد. اما به هر حال عوامل تاثیر گذار و دلایل افزایش قیمت بیت کوین هم کم نیستند . در این مقاله هم قصد داریم به طور کامل دلایل افزایش قیمت بیت کوین و یا کاهش آن را توضیح دهیم . تا بهتر از قبل بتوانید نرخ قیمت آن را تحلیل نمایید.
همیشه در افزایش یا کاهش قیمت هر چیز با ارزشی میزان عرضه و تقاضا تاثیرگذار است. به این گونه که هرچه میزان عرضه بالاتر و تقاضا برای خرید کمتر باشد، قیمت کاهش می یابد. و همینطور هرچه عرضه کمتر و تقاضای خرید بیشتر باشد، قیمت افزایش می یابد.
در روند تغییر قیمت بیت کوین نیز مهم ترین عامل عرضه و تقاضا است. می توان گفت که تمام دلایل افزایش قیمت بیت کوین در نهایت به عرضه و تقاضا ختم می شود. اما تفاوت عمده ای که با پول های فیزیکی دارد ، اینجاست که پول های فیزیکی را دولت ها با توجه به عواملی خاص مانند پشتوانه طلا ، عرضه می کنند و ممکن است در یک زمان خاص مقدار زیادی ارز را به بازار وارد کنند. اما بیت کوین همیشه طبق یک پروتکل خاص و روند ثابت کوین های خود را تولید می کند.
ارزهای دولتی به مقدار نامحدودی تولید می شوند. اما طبق قوانین بیت کوین ، تنها 21 میلیون از این ارز مجازی تولید خواهد شد. که تا به حال 18 میلیون آن تولید شده است. همین موضوع نیز یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین در آینده ای نزدیک است . چرا که بعد از اتمام بیت کوین ها و تولید نشدن بیت کوین جدید عرضه صفر و تقاضا نسبت به آن بسیار بیشتر است. بنابراین طبق توضیحاتی که در بالا گفتیم قیمت آن بعد از اتمام تولید ، روند صعودی قابل توجهی را در پیش خواهد گرفت.
اما نکته قابل توجه درباره روند تولید و دلایل افزایش قیمت بیت کوین ، اینجاست که سازندگان این ارز دیجیتال برای جلوگیری از انفجار قیمت و دیرتر تمام شدن تولید بیت کوین ها ، قوانینی را وضع کرده اند. و طبق یک رویداد از پیش تعیین شده به نام هاوینگ ، از استخراج یا تولید بی رویه این ارز دیجیتال جلوگیری به عمل می آید.
همانطور که می دانید بیت کوین طی یک فرآیند که به اصطلاح استخراج گفته می شود ، تولید و در اختیار استخراج کنندگان قرار می گیرد. ماینر ها ( استخراج کنندگان ) به صورت داوطلبانه دستگاه های کامپیوتری قدرتمندی را در اختیار شبکه بیت کوین قرار می دهند. این دستگاه ها وظیفه حفظ امنیت شبکه و تایید معاملات را دارند. که این کار را با حل معادلات بسیار سخت و پیچیده ریاضی انجام می دهند. شبکه بیت کوین نیز در ازای حل این معادلات و ایمن کردن شبکه ، هر 10دقیقه مقداری بیت کوین به عنوان پاداش به دستگاه می دهد.
اما همانطور که گفتیم رویداد هاوینگ برای نظم دهی و جلوگیری از زود تولید شدن همه بیت کوین ها شکل گرفته است . درواقع هاوینگ یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین در طولانی مدت است .به این صورت که هاوینگ هر 4 سال یک بار در یک تاریخ خاص اتفاق می افتد و به یکباره پاداش ماینرها را نصف می کند. برای درک بهتر باید نگاهی به پاداش هایی که تا پیش از این به دستگاه های استخراج تعلق می گرفت و مقدار پاداش اکنون بیندازیم.
از ابتدای شروع فعالیت بیت کوین یعنی اواخر سال 2008 تا سال 2012 هر ده دقیقه 50 واحد بیت کوین تولید می شد. که این 50 واحد بین دستگاه ها و ماینرهایی که در شبکه حضور داشتند تقسیم می شد. در سال 2012 اولین هاوینگ اتفاق افتاد و پاداش استخراج بیت کوین به 25 واحد در 10 دقیقه رسید. سپس در سال 2016 هاوینگ بعدی پاداش استخراج را به 12.5 واحد رساند.
و به تازگی یعنی ماه می 2020 این پاداش نصف شده و به 6.25 واحد رسیده است. این فرآیند همینطور تکرار خواهد شد تا عرضه بیت کوین به تدریج کم شده و به پایان برسد. اما همانطور که میبینید این سرعت آنقدر کم می شود که به پایان رسیدن تولید بیت کوین و اتمام 21 میلیون بیت کوین به این زودی ها اتفاق نخواهد افتاد.
بیت کوین ساخته شده تا کاربرد داشته باشد و در واقع خدمات پرداخت بین المللی را آسان کند. از همین رو هرچه تعداد افراد بیشتری از آن استفاده کرده و برای پرداخت هایشان به بیت کوین اعتماد کنند ، میزان تقاضا بیشتر شده و در نتیجه می توان گفت یکی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین می شود.
به طور مثال اگر موسسات مالی بزرگ اقدام به سرمایه گذاری روی این ارزدیجیتال نمایند ، موجب اعتماد بیشتر مردم و افزایش تقاضا می شود. همچنین اگر فروشگاه های بزرگ مثل آمازون یا حتی برندهای خرید حضوری اقدام به استفاده از بیت کوین در پرداخت هایشان نمایند ، موجب کاربردپذیری بیشتر این ارز مجازی می شود. که همین کاربرپذیری و قبول کردن عده ی زیادی ، از دلایل افزایش قیمت بیت کوین می باشد. خوشبختانه روند استفاده و اعتماد برندها و موسسات بزرگ دنیا به بیت کوین روز به روز در حال افزایش است.
با این که بیت کوین مشهورترین ارز دیجیتال و پیشتاز بازار رمزارزها است. اما بازمهم نمی توان قدرت رقبا را بر دلایل افزایش قیمت بیت کوین و یا کاهش آن نادیده گرفت. آلت کوین های قوی همچون اتریوم، ریپل ، بیت کوین کش و ترون جزء رقبای اصلی به حساب می آیند که توجه سرمایه گذاران زیادی را از بیت کوین به سمت خود کشانده اند. این موضوع تلاش سازندگان بیت کوین را برای رضایتمندی کاربران و جذب سرمایه گذار بیشتر افزایش می دهد ، که اتفاق خوبی در ارزهای دیجیتال می باشد.
اما در رابطه با رقابت نمی توان گفت که تنها از دلایل افزایش قیمت بیت کوین می باشد ، چرا که گاهی این رقابت برای جذب سرمایه گذاری بیشتر باعث کاهش قیمت هم می شود.
همیشه رسانه های بزرگ با انتشار مطالبشان تاثیرات قابل توجهی بر رویدادهای مختلف مثل رویدادهای اقتصادی می گذارند. در دلایل افزایش قیمت بیت کوین هم نمی توان تاثیر رسانه ها را نادیده گرفت. چرا که ممکن است با یک خبر اغرار آمیز در یک رسانه توجه افراد زیادی به سمت ارزهای ئیجیتال جلب شده و باعث افزایش قیمت شود. همچنین برعکس این اتفاق هم ممکن است که با انتشار یک خبر ، افراد زیادی از سرمایه گذاری در بیت کوین ناامید شده و از بازار خارج شوند . که این هم به نوعی باعث کاهش قیمت خواهد شد.
علاوه بر این ثروتمندان بازار بیت کوین که به نهنگ ها معروف هستند ، در دلایل افزایش قیمت بیت کوین حضور دارند. چرا که فعالیت نهنگ ها در سطح شبکه تحت نظر بسیاری از افراد است. همین موضوع موجب می شود که معاملات نهنگ ها برروی تغییرات قیمت تاثیر به سزایی داشته باشد.
برای نمونه در سال 2017 قیمت بیت کوین در عرض مدت کوتاهی از سه هزار دلار به بیست هزار دلار رسید. این یک حباب قیمت بود که بعد از چند روز شکسته و افت شدید قیمت به وجود آمد. به عقیده کارشناسان این حباب توسط نهنگ ها و دیگر افراد بانفوذ به وجود آمد.
هزینه تولید یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین می باشد. دستگاه های استخراج ، برق زیادی مصرف می کنند و استهلاک زیادی دارند که بعد از مدتی غیرقابل استفاده می شوند. بنابراین دور از ذهن نیست که هزینه استخراج برای ماینرها بسیار زیاد باشد . علاوه بر هزینه معمولی که دستگاه ها دارند ، بسیاری از دولت ها اقدام به وضع قوانین برای استخراج ارزهای دیجیتال کرده اند. طبق این قوانین هزینه برقی که برای دستگاه های استخراج استفاده می شود، بسیار بیشتر از برق شهری محاسبه خواهد شد. در قانون دوم نیز ماینرها موظف به پرداخت مالیات باتوجه به مقدار درآمد خود از کار استخراج می شوند.
از طرفی همانطور که گفتیم باتوجه به هاوینگ و کم شدن پاداش استخراج ، سود به دست آمده برای ماینرها بسیار کم شده و کمتر هم می شود.
همه این ها یعنی بالا بودن هزینه تولید و کم شدن پاداش استخراج موجب می شود ، که استخراج کنندگان بیت کوین های خود را به قیمت ارزان روانه بازار نکنند. بنابراین یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین را می توان مسئله هزینه تولید در نظر گرفت.
یکی از عواملی که باعث اجتناب بسیاری افراد از سرمایه گذاری در بیت کوین می شود ، سخت بودن کار با این ارز دیجیتال و پروسه نقد کردن آن است. اما صرافی های ارزدیجیتال کار را برای سرمایه گذاران راحت کرده و پروسه خرید و فروش و نقد کردن را انجام می دهند. هرچه تعداد صرافی آنلاین و رقابت آنها برای راحت تر کردن معامله کاربران بیشتر شود ، سرمایه گذاران بیشتری جذب بیت کوین می شوند.
از طرفی دستگاه های خودپردازی که بتوان با استفاده از آنها در ازای بیت کوین پول نقد دریافت و یا حتی از فروشگاه ها خرید کرد، به کاربردی شدن هرچه بیشتر بیت کوین کمک کرده و باعث افزایش کاربران این شبکه می شود. در نتیجه باعث افزایش تقاضا و بالارفتن قیمت بیت کوین می شود.
از بدو تاریخ تاکنون همیشه اتفاقات بزرگ و همه گیر جهانی ، به شدت بر روی اقتصاد تاثیر گذاشته است. از آنجا که ارزهای دیجیتال هم یک آیتم اقتصادی می باشد ، دور از ذهن نیست که اتفاقاتی چون جنگ ها ، بیماری های همه گیر ، قحطی و … از دلایل افزایش قیمت بیت کوین و یا کاهش آن باشند.
معمولا در حین هر اتفاق همه گیر و مهمی در دنیا نرخ آیتم های اقتصادی به شدت کاهش می یابد. و سپس بعد از اتمام جریانات شروع به رشد قیمت می کنند. دقیقا همانطور که در پی شیوع ویروس کرونا شاهد کاهش چشمگیر قیمت بیت کوین بودیم و پس از بهبود نسبی اوضاع شاهد افزایش آن هستیم.
نمی توان گفت که پول های فیزیکی و مجازی دشمن و یا حتی رقیب هم هستند. چرا که به عقیده کارشناسان این دو مکمل یکدیگرند. اما به هر حال همه ما می دانیم که تمایل مردم به سمت استفاده از خریدها و پرداخت های الکترونیکی روز به روز در حال افزایش است.
امروزه تمایل تاجرهای بزرگ به ارزهای دیجیتال هم بیتشر شده ، چرا که پروسه کسب اجازه از بانک ها و گرفتن ارز دولتی را حذف و کار را برایشان به شدت راحت می کند. همین تمایل افراد به استفاده از پول های مجازی و کمرنگ شدن پول های سنتی ، می تواند یکی از تاثیرگذارترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین باشد.
درست است که دولت ها نقشی در تعیین قیمت بیت کوین ندارند و یکی از مهم ترین ویژگی های بیت کوین همین غیرمتمرکز بودنش است. اما به هر حال نمی توان تاثیر قوانین بر ذهنیت مردم و درنتیجه افزایش یا کاهش تقاضا را نادیده گرفت. چه بخواهیم چه نخواهیم دولت ها همیشه یکی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین یا کاهش آن بوده اند.
به عنوان مثال هنگامی که یک دولت بیت کوین را به رسمیت شناخته و از آن به عنوان یک عامل تاثیر گذار در رشد اقتصادی و سهولت مبادلات یاد می کند. قطعا مردم زیادی به سمت سرمایه گذاری در بیت کوین تمایل پیدا می کنند.
همچنین هنگامی که برخی دولت ها سخت گیری هایی را بر قوانین مالیات ها اعمل می کنند ، عده زیادی به سمت مخفی کردن دارایی هایشان به وسیله بیت کوین روی می آورند. چرا که دولت ها امکان بررسی و شناختن افراد حاضر در شبکه بیت کوین را ندارند.
گاهی هم ممکن است به خاطر وضعیت نا به سامان اقتصادی و سقوط ارزش پول رایج یک کشور ( مانند اتفاق اخیر درباره ارزش ریال ایران ) مردم آن کشور به سمت خرید بیت کوین برای حفظ سرمایه هجوم بیاورند.
به هر حال تمام مواردی که گفتیم و یا موارد این چنینی مانند قانون گذاری یک کشور درباره بیت کوین و … می تواند از دلایل افزایش قیمت بیت کوین و یا کاهش آن باشد.
حجم معاملات بازار هم می تواند یکی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین باشد . به این صورت که حجم پایین معاملات در بازار موجب تردید سرمایه گذارانی می شود که قصد ورود به این بازار را دارند. این موضوع نیز باعث کاهش تقاضا و در نتیجه پایین آمدن قیمت می شود. اما گاهی هم ممکن است افزایش معاملات به شکل چشمگیری اتفاق بیفتد که خوب این بسیاری از افراد را وسوسه به ورود و فعالیت در شبکه بیت کوین می کند.
همانطور که متوجه شدید مهم ترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین را می توان عرضه و تقاضا دانست. چرا که تمام آیتم های دیگر هم به همین موضوع ختم شده و در نتیجه عرضه و تقاضا باعث افزایش یا کاهش قیمت می شدند.
در آخر باید گفت که تمام این 10 مورد از مهم ترین دلایل افزایش قیمت بیت کوین و یا کاهش آن می باشند ، اما برای خرید و فروش این ارز دیجیتال و کسب سود از این طریق، نمی توان تنها به این دلایل اکتفا کرد. چرا که ترید کردن نیازمند آموزش های زیاد و مهم تر از آن تجربه در این امر می باشد.