همانطور که می دانید بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال پر فروش توانسته بخش مهمی از بازار ارز دیجیتال را در دست بگیرد. در این میان افراد زیادی هستند که به عنوان سرمایه گذاری بلند مدت به بیت کوین نگاه نمی کنند. بلکه یک بیت کوین تریدر هستند. به این معنی که بیت کوین را با سایر ارزهای دیجیتال خرید و فروش می کنند تا به یک نتیجه ی سود ده در نهایت برسند. به این بخش از بازار دلالان بیت کوین می گوییم. که می تواند هم شامل افرادی باشد که به عنوان کاربر فعالیت می کنند و هم می تواند شامل صرافی های رسمی و غیر رسمی باشد.
دلالان بیت کوین همیشه در حال تلاش هستند که قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال افزایش پیدا کند. حالا ما قصد داریم فعالیت دو گروه از دلالان بیت کوین را بررسی کنیم.
گروه اول صرافی ها هستند. صرافی ها معمولا متعلق به یک شخص خاص هستند و به همین دلیل تمام افرادی که در این شرکت فعالیت می کنند را می توان به عنوان افرادی از دلالان بیت کوین به شمار آورد. هر چقدر استفاده از ارزهای دیجیتال افزایش پیدا کند و قیمت آن ها بیشتر شود ذخیره ای که دلالان بیت کوین در صرافی برای فروش به مشتریان دارند هم با ارزش تر می شود.
گروه دوم افرادی هستند که به عنوان کاربر در حال خرید و فروش بیت کوین هستند. این افراد می توانند سرمایه های زیادی داشته باشند یا این که هنوز در ابتدای کار باشند و سرمایه ی چندانی را در بازار ارز دیجیتال صرف نکرده باشند. در هر صورت می توانند از این بازار سود ببرند.
اما منظور ما از این که دلالان بیت کوین به پایین ترین حد خود رسیده اند چیست؟
تا به حال باید واژه ی احتکار را شنیده باشید. این واژه زمانی بیان می شود که افرادی پیدا شوند که اجناس خاصی را که مورد نیاز مردم است یا استفاده ی عمومی از آن ها در حال افزایش است را در یک جا انبار کنند. بدون این که خرید و فروشی انجام شود. در این حالت قیمت این اجناس افزایش پیدا می کند.
اولین بخشی از بازار که در این شرایط حذف می شود دلالان هستند. دلالان افرادی هستند که این اجناس را بین فروشنده و خریدار رد و بدل می کنند. وقتی که جنسی موجود نباشد ، دلال هم کار خود را از دست می دهد و به این حالت می گوییم دلال در فلان بازار به پایین ترین حد خود رسیده است.
در مورد بیت کوین هم همین اتفاق رخ داده است. با توجه به این که قیمت بیت کوین به مرور زمان افزایش یافته است ، کاربران بر این باورند که این افزایش قیمت همچنان ادامه خواهد داشت. این موضوع حقیقت دارد و قطعا این افزایش قیمت اتفاق خواهد افتاد. به همین دلیل دیگر بیت کوین به عنوان یک ارز که بتوان با آن معامله های مختلفی را به صورت بین المللی انجام داد دیده نمی شود. در واقع بیت کوین از هدف اصلی خود که انجام معاملات با کارمزد کم و به صورت جهانی بود دور شده است.
بیت کوین در بیشتر کشور های دنیا و حتی ایران تبدیل به یک ارز برای سرمایه گذاری شده است. افراد زیادی به جای این که دلار بخرند تا ارزش دارایی های آزاد آن ها با تورم از بین نرود بیت کوین می خرند. از این رو بیت کوین به یک سرمایه گذاری بلند مدت تبدیل شده است و بیشتر آن ها HODL شده اند!
واژه ی HODL را با HOLD اشتباه نگیرید. درست است که تقریبا معنی یکسانی را در زمینه ی بیت کوین و ارزهای دیجیتال می دهند، اما نباید به جای هم به کار برده شوند. HODLER ها به افرادی گفته می شود که بیت کوین ها را “احتکار” کرده اند. این کار از نظر قانونی مشکلی ندارد. چون اصلا در زمینه ی بیت کوین قانونی وجود ندارد! فقط می توان به آن به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت نگاه کرد که می تواند این افراد را در آینده تبدیل به پولدار ترین افراد کند.
اما برگردیم به بحث اصلی یعنی دلالان بیت کوین. بنابراین متوجه شدید که بیت کوین های زیادی در کیف پول های دیجیتال افراد قرار دارند بدون این که در گردش باشند. وقتی گردشی وجود ندارد دلالان بیت کوین از کار بی کار می شوند. ممکن است دلالاین بیت کوینی که به صورت عمده فعالیت می کنند، مانند صرافی ها، بتوانند باز هم بیت کوین های استخراج شده را خرید و فروش کنند. اما در این بازار کمتر پیش می آید که استخراج کننده ای ارزهای دیجیتال خود را به فروش برساند. حتی استخراج کنندگان هم بیت کوین های خود را نگه می دارند!
شرکتی که در این زمینه فعالیت می کند آمار های مربوط به خرید و فروش بیت کوین را می دهد که به اسم HSI شناخته شده است. این آمار ها تحت عنوان Gray scale بیان می شود. اندازه گیری میزان خرید و فروش بیت کوین و گردش بیت کوین هایی که به صورت آزاد در بازار وجود دارند توسط این شرکت انجام می شود.
در این آمار بیت کوین های استخراج شده به دو دسته تقسیم می شوند. دسته ی اول بیت کوین هایی هستند که در 90 روز گذشته بین کیف پول های دیجیتال چرخش داشته اند. به عبارتی در یک معامله به کار گرفته شده اند و می توان احتمال داد که این معامله به وسیله ی یکی از دلالان بیت کوین انجام شده است. این سکه ها به سکه های Speculator معروف شده اند.
دسته ی دوم سکه هایی هستند که مدت ها است از آدرس کیف پول دیجیتالی که در ان حضور داشته اند جابجا نشده اند و در گردش نبودند. به این دسته از سکه ها سکه ی HODL شده گفته می شود که در مورد آن صحبت کردیم.
این شرکت با توجه به این که مشاهده کرد در ماه آگوست سکه های دسته ی دوم در حال افزایش هستند و سکه های Speculator در حال کاهش هستند اعلام کرده که دلالان بیت کوین در حال کاهش هستند.
اول از همه باید بدانید که قیمت بیت کوین بر اساس اعتماد عمومی و افکار عمومی تنظیم می شود. نه این که طبق گفته ها و سلایق شخصی هر کس باشد. بلکه از روی میزان خرید و فروش و میزان سرمایه گذاری هایی که انجام می شود می توان فهمید که قیمت بیت کوین رو به افزایش است یا خیر.
چون منبع خرید و فروش ارزهای دیجیتال و مخصوصا بیت کوین صرافی ها هستند باید اطلاعات را از این پایگاه ها جمع آوری کرد. ممکن است در یک برهه ی زمانی بیت کوین های زیادی توسط صرافی ها به فروش برسد. این نشان می دهد که دلالان بیت کوین همچنان فعال هستند و بازار در حال رشد است.
از طرفی اگر بیت کوین های موجود در صرافی ها روز به روز بیشتر شود نشان می دهد که کاربران در حال فروش بیت کوین هستند. با این کار قیمت بیت کوین پایین می آید. اما به خاطر این که دلالان بیت کوین همچنان فعال هستند بازار باز هم قیمت بیت کوین را متعادل می کند و اجازه نمی دهد از حد معینی پایین تر بیاید.
حالا حالتی که در ماه آگوست 2020 به وجود امد و همچنین حالتی که در سال 2016 بر بازار حاکم بود را در نظر می گیریم.
در این حالت بیت کوین ها در صرافی ها تغییر چندانی را نشان نمی دادند. برای این وضعیت دو احتمال ممکن بود. اول این که خرید و فروش بیت کوین بسیار کاهش پیدا کرده باشد و دوم این که خرید و فروش بیت کوین در سطح بالا در حال انجام باشد اما خرید برابر با فروش باشد که چنین چیزی در بازار جهانی ای مانند بیت کوین غیر ممکن است!
به همین دلیل داده ها بر این تفسیر شد که بیت کوین از گردش افتاده است. افراد زیادی فکر کردند که مرگ بیت کوین فرا رسیده است و دیگر چیزی از پروژه ی بیت کوین باقی نخواهد ماند. در صورتی که بعد از گذر زمان متوجه شدند قیمت بیت کوین کاهش پیدا نکرده است! این نشان از این می داد که بیت کوین ها در کیف پول های کاربران مانده است و فروخته نشده.
هم اکنون دلالان بیت کوینی سود بسیار زیادی از خرید و فروش بیت کوین دارند و این باعث می شود با وجود این که بیت کوین های در گردش کم شده اند ، با ارزهای دیجیتال دیگری مشغول به فعالیت شوند.
دقت داشته باشید با توجه به شرایط فعلی این کاهش تعداد دلالان بیت کوین امری طبیعی است و به عنوان شرایط نا عادی برای بیت کوین به شمار نمی اید. همانطور که می دانید با فرا رسیدن زمان هاوینگ بیت کوین مقدار پاداش استخراج بیت کوین نصف شد.
این نصف شدن نشان از این می دهد که بازار عرضه ی بیت کوین به صورت جدی افت کرده است و افراد از این به بعد بیت کوین های کمتری را وارد بازار خواهند کرد. این موضوع همیشه باعث می شود که قیمت بیت کوین افزایش پیدا کند. ممکن است این افزایش قیمت نجومی تا دو یا سه سال آینده هم ادامه داشته باشد!