بیت کوین و اتریوم را می توان به عنوان دو ارز دیجیتال سرشناس بازار ارز دیجیتال معرفی کرد. با توجه به این که بیت کوین در سال2009 به بازار آمد و اتریوم در سال 2015 طبیعتا بیت کوین از کاربران بیشتری در تراکنش های خود بهره می برد و سال های زیادی طول می کشد تا اتریوم به توانایی بیت کوین در میزان معاملات روزانه و حجم سرمایه ها برسد.
اتریوم هم به عنوان یک ارز دیجیتال که 6 سال دیرتر به بازار ارزها آمده بسیار عالی عمل کرده و امکاناتی که برای کاربران فراهم کرده. می توان گفت مهمترین ارز دیجیتالی که توانسته تعداد زیادی از کاربران را در مدت زمانی کوتاه به خود جذب کند اتریوم است. این کار فقط با استفاده کردن از قرارداد های هوشمند میسر شد. در مقاله ی زیر سعی می کنیم تفاوت های بین این دو ارز را با دقت بیشتری مورد بررسی قرار دهیم.
1-زمان انجام تراکنش: یکی از مشکلاتی که در بیت کوین وجود دارد بحث زمان انجام تراکنش است که به دلیل ایجاد یک امنیت کامل در شبکه ی بیت کوین باعث شده زمان زیادی طول بکشد. در واقع بیت کوین با توجه به مشکلات مقیاس پذیری مجبور شده برای ایجاد امنیت بیشتر در تراکنش ها زمان به ثبت رساندن هر بلوک در بلاک چین را افزایش دهد. این باعث می شود از بسیاری حملات سایبری به دلیل طول کشیدن ثبت تراکنش ها جلوگیری شود.
در اتریوم امابه زمان اهمیت بسیار زیادی داده شده. به طوری که زمان ثبت هر بلوک اطلاعاتی حدود 15 ثانیه است. اتریوم این زمان را بهره گیری از پروتکل Ghost به دست آورده و بیت کوین هم که از زمان های قدیم از الگوریتم SHA-256 استفاده می کند.
بحث زمان در انجام تراکنش از دو جهت بسیار مهم و کاربردی است. اول اینکه اگر فردی با اتریوم یا بیت کوین بخواهد تراکنش های زیادی را در روز انجام دهد باید سرعت زیادی داشته باشد در غیر این صورت از بسیاری از معاملات خود جا خواهد ماند. دوم اینکه وقتی محدودیت زمانی در یک شبکه وجود داشته باشد صف های انتظار طولانی ای برای انجام تراکنش تشکیل می شود. این موضوع باعث می شود کسانی که بخواهند تراکنش های سریع تری داشته باشند مبلغی را به عنوان کارمزد تراکنش سریع تر بپردازند و دیگران در صف باقی می مانند و هزینه ها بالا می رود.
2-دستگاه استخراج: در بیت کوین برای اینکه فردی استخراج بیت کوین را انجام دهد باید ماینر داشته باشد و تجهیزات مربوط به آن را تهیه کند. این تفاوت بیت کوین و اتریوم در داشتن دستگاه استخراج نیست ، بلکه در دستگاهی است که از آن استفاده می کنند. در حقیقت دستگاه استخراج بیت کوین بسیار پیچیده تر و دارای قدرت های محاسباتی بیشتری نسبت به اتریوم هستند. قدرت پردازشی بیشتر ماینر های بیت کوین به عنوان یک نکته ی مثبت در تفاوت بیت کوین و اتریوم در نظر گرفته نمی شود.
هر چه قدرت پردازشی لازم برای استخراج ارز دیجیتال بیشتر باشد طبیعتا برق بیشتری هم مصرف می شود. این موضوع مخالف مقررات و ساختار هایی است که برای حفظ محیط زیست وضع شده است. باید گفت در این زمینه اتریوم توانسته با بهره گیری از دستگاه های استخراج سبک تر و با پیچیدگی های کمتر شرایط مناسب تری را نسبت به بیت کوین ایجاد کند. برای بیان بهتر تفاوت بیت کوین و اتریوم به عنوان مثال دستگاه استخراج اتریوم از GPU استفاده می کند اما بیت کوین از مدار های ASIC استفاده می کند.
3-الگوریتم استخراج: این مورد نیاز به بحث زیادی دارد. در حال حاضر تفاوت بیت کوین و اتریوم در الگوریتم های کلی ای که استفاده می کنند نیست. بلکه تفاوت بیت کوین و اتریوم در پروتکل هایی است که از آن استفاده می کنند. همانطور که گفته شد بیت کوین از SHA-256 و اتریوم از Ghost استفاده می کند.
اما نکته ی مهم اینجاست که اتریوم در حال انتقال الگوریتم اجماع خود به اثبات سهام است. همانطور که می دانید الگوریتم اثبات کار بعد از سال ها استفاده شدن از مشکلات خود رونمایی کرد. از جمله این مشکلات می توان به کند شدن سرعت شبکه به مرور زمان و با افزایش اطلاعات ، مصرف انرژی بسیار زیاد به صورت بیهوده و از بین رفتن سود ماینر های خریداری شده بعد از یک مدت خاص اشاره کرد.
بنابراین در آینده ای نزدیک تفاوت بیت کوین و اتریوم در الگوریتم اجماع آن ها خواهد بود. اتریوم با انتقال الگوریتم اجماع خود می تواند برتری های بسیار بیشتری نسبت به بیت کوین به دست بیاورد. می تواند سرعت تراکنش های خود را از این هم بیشتر کند و دیگر نگرانی ای در مورد سیستم استخراج سخت هم در آن ها وجود نخواهد داشت.
4-فرایند هالوینگ (Halving): فرایند هاوینگ یا هالوینگ فرایندی است که در آن مقدار پاداشی که به استخراج هر بلوک تعلق می گیرد نصف می شود. برای مثال اگر به ازای هر ثبت بلوک در بیت کوین 25 واحد بیت کوین پاداش داده می شد، بعد از فرایند هالوینگ 12.5 واحد بیت کوین پاداش داده می شود.
تفاوت بیت کوین و اتریوم در این است که فرایند هالوینگ در بیت کوین هر 4 سال یک بار اتفاق می افتد. در حالی که در اتریوم این فرایند هر سال یک بار اتفاق می افتد. این به این معنی نیست که سرمایه گذاری در اتریوم برای استخراج سرمایه گذاری مناسبی نیست. چون اتریوم در حال انتقال الگوریتم اجماع خود است و در آینده قطعا شرایط بهتری نسبت به بیت کوین خواهد داشت.
علاوه بر این تفاوت بیت کوین و اتریوم در محدودیت تولید توکن هم هست. در بیت کوین فقط 21 میلیون واحد بیت کوین را می توان استخراج کرد که پیش بینی می شود تا 139 سال دییگر استخراج آن ادامه داشته باشد. اما در تعداد واحد های اتریوم و استخراج آن هیچ محدودیتی وجود ندارد و استخراج آن همچنان ادامه خواهد داشت.
5-کارمزد تراکنش: تفاوت بیت کوین و اتریوم جدای از این موضوع که در اتریوم تراکنش ها با سرعت بیشتری انجام می گیرد و نیازی به پرداخت مبلغی اضافی برای سریع تر شدن تراکنش وجود ندارد ، به موضوع نحوه ی محاسبه ی کارمزد تراکنش هم بر می گردد.
در اتریوم کارمزد تراکنش با توجه به پهنای باند محاسبه می شود. توضیح آن بسیار پیچیده است چون محاسبات مربوط به کارمزد تراکنش در اتریوم بسیار پیچیده است اما می توان گفت با توجه به فضای اشغال شده از لحاظ حجمی توسط هر تراکنش ارتباط مستقیم دارد.
در بیت کوین اما کارمزد تراکنش بر اساس زمان و اندازه ی بلوک تعیین می شود. اندازه ی بلوک که مشخص است به این معنی که هر چقدر حجم داده هایی که قرار است در بلوک اطلاعاتی ثبت شود بیشتر باشد (مطابق با مقدار بیت کوین های مورد معامله) هزینه بیشتر است. در مورد زمان هم توضیح دادیم که این مورد از موارد تفاوت بیت کوین و اتریوم است که باعث می شود در بیت کوین برای انجام تراکنش به صورت سریع تر باید هزینه ای اضافه بر سازمان پرداخت شود. اگر هم عجله ای برای انجام تراکنش ندارید می توانید کمی صبر کنید و بدون هزینه تراکنش کنید.
6-استخر استخراج: در بیت کوین فضاهایی به نام استخر استخراج وجود دارد که در آن کاربرانی که قصد استخراج بیت کوین را دارند قدرت پردازشی دستگاه های خود را به اشتراک می گذارند و با این کار سعی می کنند سریع تر به جواب مسائل داده شده از طرف شبکه دست پیدا کنند. به این صورت می توانند از شبکه پاداش خود را دریافت کنند و این پاداش میان افرادی که قدرت پردازشی خود را به اشتراک گذاشته اند تقسیم می شود.
تفاوت بیت کوین و اتریوم در این موضع مشخص می شود که اتریوم از به وجود آمدن استخر های استخراج جلوگیری می کند. اما چرا باید یک ارز به بزرگی اتریوم از به وجود آمدن استخر استخراج ناراضی باشد؟
همانطور که می دانید بحث غیرمتمرکز بودن در ارزهای دیجیتال بسیار مهم است. به طوری که می توان گفت هدف اصلی از به وجود آمدن این ارزها ایجاد یک سیستم مالی مستقل غیر متمرکز و غیر وابسته به دولت و بانک ها بوده. با فعالیت استخر های استخراج این نگرانی به وجود می آید که حملات DoS برای به دست گرفتن کنترل شبکه اتفاق بیفتد.
فرض کنید استخر های استخراج به مرور زمان با همدیگر ترکیب شوند. مثلا استخر استخراجی که 20 درصد از قدرت پردازشی کل شبکه را در اختیار دارد و می توان گفت 20 درصد از کل رای های مربوط به تراکنش را در اختیار دارد با یک استخر استخراج 20 درصدی دیگر و با یک استخر استخراج 11 درصدی دیگر ترکیب شود. اگر چنین توافقی بین کاربران استخر های استخراج به وجود بیاید بیش از 50% از حق رای شبکه را در اختیار دارند. یعنی هر تراکنشی را که بخواهند رد می کنند یا تایید می کنند.
اتریوم با جلوگیری کردن از به وجود آمدن استخر استخراج این احتمال را از بین برده است و می توان گفت از بهترین سبک هایی است که در ارزهای دیجیتال استفاده می شود.
7-تولد بیت کوین و اتریوم: تفاوت بیت کوین و اتریوم این است که بیت کوین در سال 2009 و اتریوم در سال 2015 متولد شد. همچنین تفاوت بیت کوین و اتریوم در ابداع کننده ی آن هاست. مخترع بیت کوین فرد یا گروهی به اسم ساتوشی ناکاموتو است که هنوز هویت آن در هاله ای از ابهام قرار دارد. اما مخترع اتریوم ویتالیک بوترین است که هویت او مشخص است.
8- کارکرد: تفاوت بیت کوین و اتریوم و شهرت و محبوبیت این دو به دلیل همین کارکرد متفاوتشان است. بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتالی که وارد بازار شد توانست با ارائه ی یک سیستم مالی غیر متمرکز و سیستم پرداختی بین المللی سریع و ارزان خود را به کاربران سراسر جهان ثابت کند.
در حالی که اتریوم به عنوان یک ارز دیجیتال نو با ابداع قرارداد های هوشمند توانست خود را توسعه دهد. در حال حاضر قرار داد های هوشمند در دنیا کار های بسیار زیادی را انجام می دهند. با بهره گیری از این سیستم از خطاهای انسانی در معاملات و انجام کار ها می توان جلوگیری کرد. دیگر حتی نیازی نیست به فرد مقابل اعتماد کنید. قرارداد هوشمند خودش همه چیز را بررسی می کند و اگر تمام شرایط معامله درست بود آن معامله را به انجام می رساند. به این صورت از قضاوت های فردی و شخصی در معاملات در امان می مانیم.
نکته ی مهمی که در این همه تفاوت بیت کوین و اتریوم وجود دارد این است که باید بدانید در چه شرایطی خرید کدام یک از این دو ارز سودمند خواهد بود. اکنون در سال 2021 که به روز رسانی این متن انجام می شود، قیمت بیت کوین به 40000 دلار رسیده است و قیمت اتریوم مرز 1200 دلار را رد کرده است. این موضوع نشان می دهد که گرچه هر دو ی این ارزها رشد قیمتی داشته اند. اما افرادی که دارایی های خود را در بیت کوین سرمایه گذاری کرده اند می توانند بخش مهم تری از دارایی های خود را با سود دریافت کنند.
علاوه بر این افرادی که در اتریوم سرمایه گذاری کرده اند تقریبا دو برابر سود کرده اند. به هر دلیلی و با هر شغلی که دارید ، سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال می تواند یکی از بهترین راه ها برای حفظ سرمایه + افزایش سرمایه در مدت های مختلف باشد. بنابراین به شما پیشنهاد می کنیم که حتما بخشی یا همه ی دارایی های آزاد خود را تبدیل به ارز دیجیتالی مثل بیت کوین کنید که نه در برابر تورم داخلی شکست بخورید و نه در برابر بازار های خارجی!
تفاوت بیت کوین و اتریوم برای کاربران عادی خیلی سخت قابل تشخیص است و نمی توان گفت تفاوت این دو آنقدر زیاد است که می توان کاملا آن ها را از هم تمییز داد. چون هر دوی این ارز ها در پی ایجاد یک راه ارتباطی امن برای پرداخت های جهانی هستند و چون هدف ایجاد آن ها یکی است می توان گفت از شباهت های زیادی هم برخوردارند. تفاوت بیت کوین و اتریوم از نظر حرفه ای مسائل بسییار پیچیده تری را در بر می گیرد که در این مقاله نمی گنجد!
در کل تفاوت بیت کوین و اتریوم را می توان در نحوه ی عمل آن ها دانست چون همین نحوه ی عملکرد است که مشخص می کند یک ارز با چه الگوریتم هایی باید کار کند و با استفاده از چه تجهیزاتی این الگوریتم ها و پروتکل ها را پیش ببرد.