امروزه هم بورس و هم ارز دیجیتال توانسته اند بین مردم زیادی گسترش پیدا کنند. مخصوصا در ایران با اجرایی شدن ورود سهام عدالت به بازار بورس و هچنین عرضه های اولیه ای که صورت گرفته و مردم در ان انتظار سود زیادی را دارند باعث شده حتی افرادی که تازه نام بازار بورس به گوششان خورده به این بازار ملحق شوند. ارز دیجیتال هم از طرفی امروزه در همه ی کشور های دنیا کاربرد های خاص خود را دارد و به عنوان یک ارز خارجی به خوبی مورد استقبال مردم دنیا قرار گرفته است.
اما باید برای سرمایه گذاری در ارز دیجیتال و یا بورس اطلاعات لازم را داشته باشیم و تفاوت بین این دو بازار سرمایه را درک کنیم تا بتوانیم به عنوان یک سرمایه گذار خوب در هر یک از این دو بازار عمل کنیم.
می توان به عنوان یک کلیت در سرمایه گذاری این دو بازار به موضوع نا مشخص بودن قیمت ها در صورتیکه تجربه نداشته باشید اشاره کرد. افراد زیادی در بازار بورس و ارز دیجیتال فعالیت می کنند اما در این دو بازار فقط افرادی سود می کنند که تجربه ی بسیار زیادی داشته باشند و توانایی های تحلیل تکنیکال بازار بورس و ارز دیجیتال را داشته باشند.
موضوع سرمایه گذاری در بورس و ارز دیجیتال از گذشته ها در سراسر جهان مورد بحث بوده و سرمایه داران بزرگی روی این دو بازار در حال فعالیت هستند. بازار های بورسی بزرگی مانند وال استریت در جهان شهرت دارند و از قدیم در پی جذب بسیاری از سرمایه گذاران بوده اند.
در ایران هم بعد از گسترده تر شدن اینترنت و فضای مجازی از حدود سال های 90 مردم بیشتری با ارزهای دیجیتال آشنا شدند و در آن زمان افراد بسیار زیادی در ارزهای دیجیتال سود کردند. با فراگیر شدن اینترنت در سطح ایران بسیاری از افراد به تجارت های جهانی علاقه مند شدند و برای اینکه تجارت موفق داشته باشند مجبور بودند از حساب های تراکنشی خارجی مانند پی پال و یا بیت کوین و اتریوم استفاده کنند.
به تدریج استفاده از ارزهای دیجیتال گسترش پیدا کرد و حالا شاهد ارزهای دیجیتال بسیاری مانند کاردانو ، تزوس ، پیر کوین ، دوج کوین و… در کیف پول های دیجیتال مردم ایران دیده می شود.
بازار های بورس هم در دهه ی اخیر در ایران رشد بسیار زیادی داشته است. افراد زیادی چه با آگاهی کامل و گذراندن دوره های آموزشی بورس و چه بدون آگاهی و تجربه وارد این بازار شده اند و می توان گفت هم اکنون بازار بورس ایران در داخل ایران از جمله بازار های با حجم معاملات بالا و دارای سرمایه های زیادی است.
در چند ماه اخیر یعنی در نیمه ی اول سال 1399 هم که سهام عدالت هر فرد در صورتی که فرد می خواست به عنوان یک سهام در بازار بورس واگذار شد. به همین جهت کارگزاری های بورسی پر شده بود از افرادی که می خواستند کد بورسی یگسرند و به نوعی از این فرصت استفاده کنند. حتی افرادی که تازه به سن قانونی رسیده بودند در حال حاضر بدون هیچ تجربه ای در بورس شرکت کردند و کد بورسی دارند (گرگ های وال استریت کوچک! 🙂 )
1-کاربرد ارزهای فیات: به ارزهایی مانند دلار و ریال فیات می گوییم. در واقع این ارزها تحت کنترل دولت ها عمل می کنند و می توان آن ها را از جمله ارز های متمرکز دانست که به صورت بی رویه در حال چاپ شدن هستند و بدون هیچ پشتوانه ای در حال فعالیت اند.
هر دوی بازار های بورس و ارز دیجیتال از ارزهای فیات برای مبادلات خود استفاده می کنند. به نوعی می توان گفت ارزش گذاری در این دو بازار بر اساس ارزهای فیات مخصوصا دلار و یورو است. قیمت بسیاری از سهام های جهانی که در وال استریت فعال هستند و یا حتی برخی از سهام فرابورس در ایران وابسته به قیمت دلار هستند.
در ارزهای دیجیتال هم شاهد این هستیم که اولا استیبل کوین ها به طور کامل توسط یک ارز فیات مانند دلار یا یورو پشتیبانی می شوند و بنابراین هرگونه تغییر در ارزش این دو می تواند در ارزش استیبل کوین ها اثر بگذارد. اگر هم ارز دیجیتال مورد نظر ما از ارز های معمولی مانند بیت کوین و اتریوم باشد که به عنوان استیبل کوین شناخته نمی شوند قیمت کلی ان ها با دلار تعیین می شود. حتی در کیف پول های دیجیتالی که کاربران استفاده می کنند قیمت بیت کوین ها بر پایه ی دلار نوشته شده و از این جهت می توان وابستگی این ارزها به ارز های فیات را دید.
2-نوسانات قیمت: هم در بازار بورس و هم در بازار ارزهای دیجیتال شاهد نوسانات بسیار زیادی هستیم. این نوسانات در مواقعی که یک شرایط پیچیده ی جهانی پیش می آید می تواند اثر بزرگ چه مثبت و چه منفی داشته باشد. برای مثال با ظهور ویروس کرونا شاهد کاهش ارزش سهام های بورسی در بازار های بورسی بزرگی مانند وال استرتیت و همچنین بازار های کوچک تر بودیم. قیمت ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین هم با ظهور ویروس کرونا تا حدود زیادی افت کرد.
البته این شرایط که به صورت اپیدمی در جهان گسترش پیدا کند را نمی توان به طور مداوم مشاهده کرد و از این جهت می توان مطمئن بود که چنین نوسانات شدیدی همواره و هر روز اتفاق نمی افتد. البته نوسانات قیمت بیت کوین نسبت به نوسانات بورسی بسیار بیشتر است و در هر روز شاهد درصد های تغییر بسیار زیاد در قیمت این ارزها هستیم. کاهش قیمت بیت کوین در سال 2020 هم که اتفاق افتاد به دلیل همین ویروس کرونا و تاثیر آن بر بازار های بزرگ بود.
3-کارمزد معاملات: در بازار بورس برای معامله ی هر سهام حدود 1.5% از هر سهم را به عنوان کارمزد کسر می کنند. شاید برای افرادی که تازه به بورس وارد شده اند و معامله های کوچک انجام می دهند این درصد مبلغی ناچیز باشد. اما فرض کنید فردی 100میلیون تومان سهام خود را بخواهد معامله کند. این فرد مشخصا باید حدود 1.5 میلیون تومان را به عنوان کارمزد معامله پرداخت کند.
در ارزهای دجیتال اما میزان این کارمزد طیف وسیعی دارد. بعضی از ارزهای دیجیتال را می توان با کارمزد های معامله ای بیشتری مشاهده کرد و بعضی دیگر از ارزهای دیجیتال را حتی بدون کارمزد های معامله می توان معامله کرد. بنابراین این موضوع بستگی به این دارد که شما از چه ارزی استفاده می کنید و اینکه می خواهید معامله ی شما با چه سرعتی انجام شود. اگر عجله ای برای انجانم معامله نداشته باشید می توانید کارمزد کمتری را پرداخت کنید. اما در صورتی که بخواهید معامله را با سرعت بیشتری پیگیری کنید مجبورید مبلغی را اضافه بر سازمان بپردازید.
4-زمان معامله: یکی از تفاوت های مهم بازار بورس و ارز دیجیتال ساعت کاری این بازار هاست. به عنوان یک سرمایه گذار باید بدانید که این موضوع می توان چقدر در تصمیم گیری های شما اثر گذار باشد. ساعت کار بورس در تالار بزرگ بورس تهران از 9 صبح تا 12.5 ظهر است. اما ارزهای دیجیتال در هر ساعت از شبانه روز قابلیت معامله دارند و می توان هر نوع معامله ای را در هر ساعتی از روز و شب انجام داد.
برای درک این مزیت ارز های دیجیتال نسبت به بازار بورس به این موضوع توجه کنید که مثلا خبری را می شنوید مبنی بر اینکه ویروسی به نام کرونا در جهان پدیدار شده که بدون درمان است. اگر این خبر در نیمه های شب پخش شده باشد و شما بخواهید سهام خود را از پتروشیمی به شرکت های بهداشتی منتقل کنید این کار برای شما غیر قابل انجام است و باید تا صبح و باز شدن بازار بورس منتظر بمانید. در صورتیکه در ارزهای دیجیتال چنین حالتی را مشاهده نمی کنیم.
5-سود دریافتی: منظورمان از سود دریافتی میزان سودی نیست که از این بازار ها به دست می آورید. چون میزان سودی که در بازار بورس و ارز دیجیتال به دست می آورید بستگی به این دارد که چه مقدار در این بازار ها تجربه داشته باشید و چه مقدار بتوانید از این تجربیات استفاده کنید.
منظورمان از سود ، روشی است که شما در بازار سود کسب می کنید. بخش بزرگی از سود هایی که از بازار های بورسی حاصل می شود را می توان به سودی که با توافق هیئت مدیره به سهام داران پرداخت می شود نسبت داد. اما در بازار ارزهای دیجیتال چیزی به اسم هیئت مدیره نداریم که به شما مقداری سود بدهند. تنها روشی که در آن سود کسب کنید مربوط به خرید و فروش ارزهای دیجیتال است.
6-نحوه ی خرید و فروش سهام: می توان گفت بورس و ارز دیجیتال در این مورد شباهت هایی هم دارند اما به هر صورت برای خرید یک سهم بورسی باید به کارگزاری های مختلفی که در سطح کشور وجود دارد مراجعه کنید. خرید و فروش سهام شما می تواند از طریق این کارگزاری ها انجام شود. شما پول خود را در اختیار کارگزاری قرار می دهید و کارگزاری هم در عوض برای شما معاملات را انجام می دهد. باید به این توجه داشته باشید که برای هر معامله باید به حساب کاربری خود در کارگزاری مراجعه کنید و صبر کنید تا برای شما آن معامله را انجام دهد.
در ارزهای دیجیتال اما نیازی نیست که به کارگزاری مراجعه کنید. در واقع برای خرید ارز های دیجیتال باید به صرافی های معتبر مراجعه کنید. صرافی هایی مانند باینانس زمانی معتبر محسوب می شد. اما دیگر برای کاربران ایرانی امن نمی باشد. به شخصه سرمایه ی بزرگی را در ارتباط با صرافی باینانس از دست دادم و همه ی این ها به این دلیل بود که کاربری ایرانی هستم.
یکی از صرافی های معتبری که می توانید برای خرید و فروش ارز های دیجیتال به آن مراجعه کنید صرافی شاه کوین است. در این صرافی می توانید ثبت نام کنید و سفارش مورد نظر خود را در کمترین زمان ممکن در کیف پول دیجیتال خود دریافت کنید.
7-تمرکز: می توان گفت یکی از مهمترین تفاوت های بازار بورس و ارز دیجیتال بحث تمرکز است. به این معنی که بازار بورس از جهت های مختلف تحت تمرکز عده ی خاصی است. این عده ی خاص شامل کارگزاری ها و شرکت های ارائه دهنده ی سهام هستند.
در بازار بورس این امکان وجود دارد که توسط تصمیم گیری های هیئت مدیره بخش مهمی از ارزش های مربوط به سهام شرکت تغییر کند. گاهی دیده شده که قیمت ها دستکاری می شودن. تفاوت بین پرتفوی های کارگزاری های مختلف در قیمت های یک سهم گاهی دیده شده و این نشان می دهد بعضی از سهام موجود در بازار بورس بدون کنترل در حال عرضه هستند.
علاوه بر این افرادی که خبر های دسته اول را داشته باشند همیشه در بازار بورس و ارز دیجیتال پیروز میدان هستند. اما تفاوت بورس و ارز دیجیتال این است که در بازار بورس یک سری از افراد که اغلب از کارکنان شرکتی هستند که می خواهد در بورس عرضه ای داشته باشد زودتر از این موضوع خبر دار می شوند. علاوه بر این هر اتفاقی که در آن شرکت بیفتد را به زودی می فهمند و سهم های خود را بر آن اساس تنظیم می کنند.
البته این مشکل در بورس از قدیم وجود داشته و سعی کردند با یک سری از نوآوری ها این مشکل را حل کنند. از جمله ی این نوآوری ها محدود کردن سهام اختصاص یافته به هر کد بورسی است. به این معنی که هر فرد فقط می تواند یک کد بورسی داشته باشد و هر کد بورسی هم فقط می تواند یک تعداد محدود از سهام را بخرد. این موضوع مخصوصا در عرضه های اولیه باعث می شود افراد سودجو نتوانند تمام سهم های شرکت مورد نظر خود را بخرند.
اما در ارزهای دیجیتال چنین تمرکزی وجود ندارد و کنترل ارز دست یک گروه خاص مثل هیئت مدیره نیست. این موضوع نشان می دهد که از لحاظ امنیت کلی سرمایه گذاری می توان ارزهای دیجیتال را معتبر تر دانست.
8-ملیت: بازار بورس کشور های مختلف به صورت ملی کار می کنند و کمتر پیش می آید که به صورت گسترده سهام خارجی را در بازار بورس یک کشور مشتاهده کنیم. اما از مهمترین تفاوت های بورس و ارز دیجیتال این است که ارز دیجیتال به صورت کاملا بین المللی عمل می کند. اصلا هدف از ساخت ارزهای دیجیتال همین بین المللی عمل کردن آن هاست.
تراکنش هایی که به واسطه ی ارز دیجیتال انجام می شود می تواند به صورت بین المللی انجام شود و شما به عنوان یک فرد ایرانی بعد از خرید ارز دیجیتال مورد نظر خود مشکلی از بابت ملیت خود نخواهید داشت.
1-مدت زمان سرمایه گذاری: برای کسب سود کلان در یک بخش اقتصادی مانند بورس و ارز دیجیتال باید یک سری مدت ها و بازه های زمانی را در سرمایه گذاری های خود رعایت کنید. به عبارتی هر سهم برای اینکه سود بدهد یا هر توکن از ارز دیجیتال برای اینکه سود بدهد در دسته های سرمایه گذاری کوتاه مدت ، بلند مدت و میان مدت تقسیم بندی می شود.
شباهت بورس و ارز دیجیتال در این مورد این است که در هر دو بازار می توانید سهام یا توکن هایی را پیدا کنید که به عنوان هر یک از این سه نوع سرمایه گذاری به آن نگاه کنید. به عبارتی ارز دیجیتالی مانند بیت کوین را می توان به عنوان یک ارز دیجیتال با قابلیت سرمایه گذاری بلند مدت معرفی کرد. چون تنها در صورتی سود می کنید که بیت کوین های خود را برای مدت طولانی ای نگه دارید.
2-تعیین قیمت سهام: قیمت سهام یا توکن های یک ارز دیجیتال به عرضه و تقاضا بستگی دارد. این موضوع در همه ی بازار ها صادق است. هر چقدر میزان تقاضای یک سهام یا یک توکن بیشتر باشد از ارزش بیشتری برخوردار است.
برای مثال در هر دو بازار بورس و ارز دیجیتال اخیرا به دلیل بیماری کرونا شاهد این هستیم که سهامی که در ارتباط با تامین کالا های بهداشتی بوده میزان تقاضای بسیار بیشتری دارد. چون سرمایه گذاران زیادی می دانند که این شرکت ها به دلیل تامین کالای بهداشتی روز به روز سود های بیشتری کسب خواهند کرد. به همین منوال در مورد ارز های دیجیتالی که در ارتباط با مسائل بهداشتی فعالیت می کنند تصمیم گیری می شود.
3-سرمایه گذاری سودآور: می توان گفت که در هر دو بازار بورس و ارز دیجیتال نیاز به یک سری اطلاعات در مورد سرمایه گذاری و توانایی تحلیل نمودار های مربوط به قیمت سهام و توکن هاست. در بورس و ارز دیجیتال خبر های دسته اول حرف آخر را می زنند. از مهمترین بخش هایی که می توان به آن اشاره کرد تحلیل نمودار هاست.
نمودار ها هم اکنون به صورت های مختلفی در شبکه های مجازی و سایت های مختلف قرار می گیرند. بسیاری از افراد سودجو بدون اینکه اطلاعات درستی داشته باشند اقدام به تحلیل نمودار ها می کنند و این نمودار ها و پیش بینی های مربوط به آن را منتشر می کنند. متاسفانه افراد زیادی بابت این تحلیل ها به این افراد پول می دهند و سرمایه گذاری های خود را بر آن اساس تنظیم می کنند. این موضوع باعث می شود افراد کم تجربه با چند بار ضرر کردن در بازار بورس و ارز دیجیتال از این بازار ها دلسرد شوند و خارج شوند. در این میان فقط همان دسته ی سودجو سود می کنند!
4- عرضه ی اولیه: شاید اصطلاح عرضه ی اولیه را در مورد بازار بورس شنیده باشید. اما عرضه ی اولیه مربوط به فقط بازار بورس نیست. بلکه در هر دو بازار بورس و ارز دیجیتال نقش مهمی در ارائه ی یک ارز به بازار و معرفی آن دارد.
عرضه ی اولیه در بازار بورس با اختصاص دادن یک مقدار محدود از سهام یک شرکت ، مثلا 30% به مقدار سهم های محدود بین افرادی که خواهان این سهم هستند و کد بورسی دارند تقسیم می شود. در ارزهای دیجیتال هم این نوع عرضه ی اولیه با معرفی کردن آن ارز دیجیتال به سرمایه گذاران و تریدر های ارز دیجیتال شروع می شود. معمولا مبلغی که برای عرضه ی اولیه ی توکن های ارز دیجیتال جمع آوری می شود صرف توسعه ی آن ارز دیجیتال می شود.
جالب اینجاست که بدانید معمولا سرمایه گذاران در ارزهای دیجیتال سود می کنند. کمتر سهام یا توکنی را می توان یافت که بعد از عرضه ی اولیه با قیمتی کمتر از آنچه که عرضه شده در بازار یافت شود. در 99% موارد بعد از عرضه ی اولیه قیمت آن ارز یا سهام افزایش می یابد. به همین دلیل است که به هر کد بورسی یک مقدار محدود از سهام می رسد. چون اگر این طور نبود همه ی عرضه های اولیه توسط یک نفر خریداری می شد و بازار آن ارز را به صورت متمرکز اداره می کرد
در هر دوبازار بورس و ارز دیجیتال یک سری سهام کار گذاشته می شوند که افراد فقط در صورتی که از تغییرات بازار و روش های سودآوری در بازار بورس و ارز دیجیتال اطلاع داشته باشند می توانند سود کنند. در واقع بورس و ارز دیجیتال دو شاخه ی شبیه به هم هستند که تفاوت هایی که هر قسمت دارد تعیین کننده ی این است که هر فرد می تواند در کدام بخش فعالیت بهتری داشته باشد.
فرقی ندارد که در بورس و ارز دیجیتال چقدر سرمایه دارید. مهم این است که در این دو بازار اخبار دسته اول را داشته باشید و با استفاده از یک سری قواعد که اختصاصی هستند اقدام به سرمایه گذاری کنید. یادتان باشد که در این دو بازار هیچکس قرار نیست دست شما را بگیرد و به صورت رایگان به شما کمک کند. چون کسی که خود ش توانایی این را داشته باشد که نمودار ها را تحلیل کند قطعا زودتر از شما همه ی سهام مربوط به آن شرکت را می خرد. چون بازار سهام در بورس و ارز دیجیتال یک بازار نسبتا رقابتی است.
پس به هیچ عنوان به افرادی که به صورت هاتی مختلف اظهار دارند که می توانند تحلیل های نمودار ها در بورس و ارز دیجیتال را انجام دهند اعتماد نکنید.