این روزها بازار بورس و ارزدیجیتال بسیار مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است. به طوری که کمتر کسی است که درباره آن ها چیزی نشنیده یا نخوانده باشد. اما موضوعی که معمولا مورد بحث قرار می گیرد و سوال های زیادی را برای افراد ایجاد می کند، مقایسه ی این دو بازار یعنی بازار بورس و ارزدیجیتال می باشد.
عده ای در این باره می گویند که بازار بورس و ارزدیجیتال دو بازار کاملا متفاوت و غیرقابل قیاس می باشند. اما صاحب نظران دیگر بر این باورند که این بازارها از جهات زیادی بایکدیگر شباهت دارند. البته که نمی توان گفت که کدام یک از این نظریات کاملا درست می باشد، اما می توان شباهت ها و تفاوت های بازار بورس و ارزدیجیتال را بررسی و به یک نتیجه گیری کلی برای انتخاب بستر مناسب سرمایه گذاری رسید. ما نیز در این مقاله سعی داریم این دو بازار را با یکدیگر مقایسه و عملکرد هر یک را در سال 2020 بررسی کنیم.
در نگاه اول شاید بتوان این دو بازار را شبیه به هم دانست. اما خوب مسلم است که تفاوت های زیادی باهم دارند. که باید آن ها را بررسی کرد تا بتوان برای سرمایه گذاری در هر یک تصمیم گرفت. مسئله مشترک میان هر دو بازار، عرضه و تقاضای مشتری است که باعث افزایش یا کاهش قیمت آن می شود. اما تفاوت عمده و اصلی بین بازار بورس و ارزدیجیتال در این است که ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز بوده و توسط هیچ فرد یا شرکتی اداره نمی شود. اما بورس این گونه نیست و هر سهام توسط یک شرکت خاص اداره می شود.
خوب همانطور که گفتیم بازار بورس و ارزدیجیتال هر دو بر اساس میزان عرضه و تقاضا افزایش قیمت و یا کاهش دارند. به این صورت که یک ارزدیجیتال یا یک سهم در بازار بورس زمانی افزایش قیمت را تجربه می کنند ، که خریداران آن زیاد شود و یا عده ای حاضر شوند بیش تر از خریداران پیشین برای آن پول پرداخت کنند. همچنین زمانی که افراد زیادی اقدام به فروش یک سهم یا ارز خاص می کنند ، قیمت آن سهم یا ارز کاهش می یابد.
یکی دیگر از شباهت های بازار بورس و ارزدیجیتال این است که ارزش گذاری یک سهم یا ارزدیجیتال برمبنای ایده و یا عملکردی که پشت آن است گذاشته می شود.
در این مورد برای ارزهای دیجیتال ایده ای که در وایت پیپر یا همان کاغذ سفیدی که برای معرفی آمده است ، بسیار مهم می باشد. و برای بازار بورس قیمت گذاری هر سهم بستگی به عملکرد شرکتی دارد که آن سهم را ارائه می دهد.
ارز فیات به پول های بی پشتوانه همچون دلار آمریکا می گویند که ارز خود را از دولت صادر کننده می گیرند . و همچنین ارزش دیگر پول ها نیز بر اساس مقایسه با آنها سنجیده می شود.
بازار بورس و ارزدیجیتال نیز هر دو مبتنی بر ارزهای فیات می باشند. و کم یا زیاد شدن ارزش دلار و یورو بر ارزش آنها نیز تاثیر می گذارد. که البته اگر رویای ارزهای دیجیتال یعنی جایگزین شدنشان به جای ارزهای رایج به حقیقت بپیوندد که اوضاع فرق خواهد کرد.
تمام بازارهای سرمایه گذاری در جهان دارای نوسان هستند و دقیقا همین موضوع باعث جذابیت آنها می شود. و اگر نوسان گیری را یاد بگیرید و بتوانید با توجه به نوسانات به موقع خرید یا فروش انجام دهید ، آن وقت است که به سود موردنظرتان خواهید رسید.
اما اگر بخواهیم نوسانات موجود در بازار بورس و ارزدیجیتال را با یکدیگر مقایسه کنیم باید بگوییم که بازار اردیجیتال دارای نوسان و فراز و نشیب بیشتری نسبت به بازار سهام می باشد. و این موضوع چند دلیل دارد که یکی از دلایل آن تایم معاملات در این بازار است.
از آنجایی که معاملات در بازار ارزهای دجیتال تایم خاصی ندارد و به صورت شبانه روزی در این بازار معاملات صورت می گیرند، امکان تغییر قیمت حتی در چند ثانیه نیز ممکن است.
از دیگر دلایل آن می توان به همه گیر بودن ارزهای دیجیتال در سراسر جهان اشاره کرد. چرا که وقتی تعداد افراد موجود در یک بازار بیشتر باشد و از کشورهای مختلف نیز باشند ، نوسان با سرعت بیشتری پیش می رود. و نوسان گیری هم در چنین بازاری سخت می شود. علاوه بر اینها یکی از مهم ترین دلایلی که بازار ارزهای دیجیتال را به یک بازار پر ریسک تبدیل کرده است، نوپا بودن تکنولوژی پشت آن و اعتماد نکردن بسیاری از مردم برای سرمایه گذاری بلند مدت می باشد.
در بازار ارزهای دیجیتال ممکن است در یک روز 20 درصد تغییر برای یک ارز اتفاق بیفتد ، این در حالی است که در بازار بورس و به خصوص بورس تهران 5 درصد تغییر در طول یک روز رقم بزرگی به حساب می آید. از همین رو است که سرمایه گذاری در بورس کم ریسک تر و البته در بیشتر مواقع کم سود تر نیز هست.
افرادی که نوسان گیری و نمودارخوانی در بازار ارزهای دیجیتال را آموزش می بینند، به خوبی می توانند از خرید و فروش و تبدیل این ارزها سودآوری و درآمد داشته باشند. از آن جایی که نوسان در بازار ارزهای دیجیتال بیشتر است سرمایه گذاری نیز در این بازار سودآور تر است.
تریدر ها یا همان افرادی که کار خرید و فروش در این بازار را انجام می دهند ، به خوبی می توانند سرمایه های خود را در زمان کوتاه چندین برابر کنند. طوری که در هیچ بازار دیگری نمی توان به این شکل از سرمایه گذاری سودآوری داشت.
با این که بازار ارز_دیجیتال یک بازار پرریسک محسوب می شود، اما آینده ی روشنی دارد و تاکنون برای کسانی که سرمایه گذاری بلند مدت داشته اند، هیچ ضرر و زیانی به بار نیاورده است. بنابراین این بازار می تواند برای سرمایه گذاری بلند مدت گزینه مناسبی باشد.
می توانید مقاله ی مربوط به آینده ی ارزهای دیجیتال را نیز مطالعه نمایید.
اما درباره سرمایه گذاری در بورس می توان گفت که سرمایه گذاری بلند مدت در این بازار توجیهی ندارد. چرا که قیمت هر سهم بستگی به عملکر شرکت ارائه دهنده آن دارد. و هیچ کس نمی تواند پیش بینی کند که حتی یک شرکت بزرگ تا چندین سال آینده ، درآمد و سودآوری لازم را داشته باشد.
اما سرمایه گذاری کوتاه مدت در بازار سهام بسیار راحت تر و کم ریسک تر خواهد بود. چرا که همیشه شرکتی که سهم آن را خرید کرده اید، باید گزارش سه ماهه درآمد ، بازده و سودش را بدهد. و این به سهام داران در پیش بینی قیمت و سپس خرید و فروش سودآور بسیار کمک خواهد کرد.
در چند ماه اخیر حتما درباره ی بازار پرسود بورس تهران و رشد ناگهانی آن شنیده اید. این بازار در اوایل سال 98 رشد 187 درصدی را تجربه کرد و این رقم در اواخر سال 98 و اوایل سال 99 به 700 هزار نیز رسید. اما این افزایش غیر منطقی قیمت از کجا آمد ؟
همانطور که می دانید در اواخر سال 98 یا همان اوایل سال 2020 با ظهور ویروس کرونا تاثیراتی که برروی زندگی روزمره مردم گذاشت ، اقتصاد تمام کشورها از جمله ایران دچار یک شوک بزرگ شد. که دولت ها هر یک با تدابیر مختلف سعی کردند تا به نوعی از ضررهای اقتصادی ناشی از این بیماری جلوگیری کنند. در کشور ما علاوه بر این موضوع ، تحریم های آمریکا علیه ما نیز فشاری دیگر را به اقتصاد ما وارد کرد. از همین رو یکی از تمهیدات دولت برای نجات از ورشکستگی این بود که سرمایه های سرگردان مردم را از بازارهای طلا ، سکه ،خودرو، مسکن و … به سمت بازار بورس سوق دهد.
دولت با تمام توان شروع به تبلیغ و راحت کردن حضور مردم با سرمایه های خرد به بازار بورس کرد. از طرفی مردم نیز با دیدن شاخص های رو به افزایش و سودآوری قابل توجه در روزهای سخت اقتصاد ، سرمایه های خود را روانه ی این بازار کردند. تا جایی که تا اواخر مرداد 99 شاهد افزایش تقاضا و همینطور افزایش سودآوری بودیم.
اما متاسفانه اکنون که در شهریور ماه سال 99 به سر می بریم ، شاهد کاهش شاخص بورس و نزول سرمایه های مردم هستیم. که این مسئله سهام داران را بسیار نگران کرده است. اکنون صف های فروش بسیار شلوغ شده و تقاضایی برای خرید نیست. این موضوع را کارشناسان بسیاری پیش بینی کرده بودند. اما به هر حال سودهای کلانی که در چندماه اخیر به دست می آمد ، مردم را از شنیدن صدای این کارشناسان باز می داشت.
عملکرد ارزهای دیجیتال در سال 2020 نسبت به سال پیشین بهتر بود و شاهد نمودارهای صعودی در اکثر ارزها بودیم. اما این افزایش قیمت ها مثل بازار بورس تهران غیرمنطقی و سرسام آور نبود.
یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در سال 2020 هاوینگ بیت کوین و در نتیجه ی آن بالا رفتن قیمت این ارز دیجیتال بود. که در پی آن نیز دیگر ارزها روند صعودی به خود گرفتند.
همچنین با توجه به افزایش قیمت دوبرابری دلار در نیمه ی اول سال 99 سود دهی این ارزها برای ایرانیان بسیار بیش تر از قبل شد.