بازار بورس ایران در حال گسترش یافتن است اما به دلیل این که بسیاری از افرادی که وارد این بازار شده اند ضرر زیادی را در سرمایه های خود مشاهده کردند می خواهند که از بورس خارجی استفاده کنند. این باعث می شود که گاها با امنیت بیشتری خرید و فروش ها را انجام دهند. درست است که بورس خارجی هم مانند بورس ایرانی ریزش و نوسان دارد. اما باید به این موضوع توجه داشت که سوءمدیریت ها در مورد بورس خارجی بسیار کمتر از آن چیزی است که می توانید در بورس ایران مشاهده کنید. در این مقاله قصد داریم در مورد بورس خارجی و انواع آن توضیحاتی به زبان ساده را به شما ارائه دهیم.
بازار بورس های خارجی که در زیر به شما ارائه می شود به صورت جهانی فعالیت می کنند و می توانید با استفاده از یک سری واسطه ها در آن فعالیت داشته باشید. این بازار ها اسامی مختلفی دارند که از جمله آشنا ترین آن ها می توان به نزدک و وال استریت اشاره کرد.
بازار سهام یکی از انواع بورس خارجی به حساب میآید . به عبارتی این بازار، بازاری است که معامله کنندگان با سرمایه گذاری و خرید سهام از یک شرکت یا مجموعه ای از شرکتها و کمپانی ها در سود و زیان تفاوت قیمت سهام آن کارگزاری بورسی و یا در سود و زیان حاصل از فعالیت آن کارگزاری شریک میشوند.
نمونه ای از این بازار، بورس اوراق بهادار تهران و سهام شرکتهای داخل آن میباشد. بسیاری از افراد تصور نمی کنند که بورس تهران هم در زمره ی بورس خارجی قرار بگیرد. اما باید بدانید که هم اکنون افراد زیادی در کشور های همسایه در حال استفاده از بورس ایران برای سرمایه گذاری هستند.
بازار کالا هم در دسته ی بورس خارجی میباشد. این بازار شامل بورسی است که قیمت تبادلات کالاها را به صورت جهانی یا منطقه ای بر اساس عرضه و تقاضا ارزش گذاری میکند. همانطور که می دانید عرضه و تقاضا در همه ی بازار هایی که می شناسید حرف اول را می زند!
بازار کالا به سه دسته عمده تقسیم میشود.
اوراق مشارکتی است که اغلب از طرف دولتها یا شرکت های بسیار بزرگ ملی برای مشارکت مردم و جذب سرمایههای آنها برای طرحهای سودآور جذب میشود. مانند اوراق مشارکت وزارت خانهها در ایران یا اوراقی که برای سپرده گذاری های مختلف کوتاه و بلند مدت عرضه می شود. نکته ی مهم در مورد این اوراق این است که افراد می توانند به صورت قانونی فعالیت دولتی خود را افزایش دهند.
شرکت هایی را تصور کنید که می خواهند یک گسترش را در بخشی از کار خود انجام دهند اما دارایی لازم برای این کار را ندارند. به نظر شما در چه صورتی می توانند این دارایی را تهیه کنند؟ مشخص است که استفاده از وام های دولتی برای بسیاری از این شرکت ها کافی نیست. به همین دلیل شرکت اعلام می کند که بخشی از این گسترش در کار خود را به شکل اوراق بهادار به فروش می رساند.
به این صورت افراد زیادی که دارایی های آزاد دارند، دارایی هایی خود را در اختیار شرکت قرار می دهند و شرکت به آن ها اوراقی را مبنی بر بخشی از گسترش کار ارائه می کند که در آینده ارزش بسیار بالایی خواهد داشت.
بازار تبادلات ارزی فارکس که احتمالا به گوش شما آشنا است، بازاری است که در آن مانند بازار هایی که در بالا گفته شد، ارزش گذاری پول ملی کشورها مانند ریال و دلار بر اساس عرضه و تقاضا در مقابل سایر ارزها سنجیده میشود. مانند تعیین قیمت دلار ، یورو و… . با این که ممکن است تصور کنید که دلار آمریکا تغییر قیمتی ندارد، اما باید بدانید که به صورت روزانه ارزش دلار امریکا به صورت نوسانی تغییرات زیادی را نشان می دهد.
بازار فارکس یا همان foreign exchange market به معنی بازار تبادل ارز خارجی و بزرگترین بازار مالی در دنیاست که بسیاری از معاملهگران به دلیل حجم بالای پول در گردش و قدرت نقدشوندگی بالای آن، ساعت های معاملاتی طولانی و امکان استفاده از اهرم معاملاتی بالا جذب آن میشوند و شروع به فعالیت می کنند. بازار ارز هنگامی بوجود میآید که دو ارز به صورت مداوم با یکدیگر مورد معامله قرار گیرند.
در بازار تبادل ارز جهانی، ارزهای مختلفی همچون دلار آمریکا، یورو، پوند، ین و … توسط مؤسسات مالی بزرگ، بانکهای بزرگ و جهانی مانند جی پی مورگان چیس، شرکتهای بین المللی، تجارت کنندگان بزرگ، شرکتهای بیمه، شرکتهای صادراتی و وارداتی، سفته داران و اشخاص حقیقی مورد معامله قرار میگیرد .فعالیت در بازار فارکس نیاز به مهارت و اطلاعات بسیار بالایی دارد که از عهده ی افراد بی تجربه و مبتدی خارج است. اگر قصد سرمایه گذاری در این بورس خارجی را دارید باید به صورت اصولی آموزش ها را دنبال کنید و اقدام به کسب درآمد در آن کنید.
با توجه به ریسک زیاد و نوسانات بالا، فقط مناسب افرادی است که آموزشهای حرفه ای را دیده باشند و علاوه بر این به منابع خوبی از جهت اطلاعاتی و مالی دسترسی داشته باشند. در ایران فعالیت در فارکس غیرقانونی اعلام شده است و نمی توانید آن را به صورت قانونی دنبال کنید. به همین دلیل در ابتدای متن به استفاده از واسطه ها اشاره کردیم!.
این بازار مکان فیزیکی مشخصی ندارد و بانکها، مؤسسات و معامله گران از طریق شبکه دیجیتال و به صورت الکترونیکی، یک ارز را در مقابل ارز دیگر معامله میکنند. هرچند ماهیت معاملات فارکس، خارج از بازار بورس یعنی Over the counter است. اما مراکز اصلی تجارت ارز به ترتیب در لندن، نیویورک و توکیو قرار دارد و بانکها از سراسر جهان در این معاملات شرکت میکنند.
قبل از این که در این بازار با یک واسطه فعالیت خود را شروع کنید، مراقب انتخاب واسطه ی خود باشید. متاسفانه بر اثر اعتماد بی جا به برخی از افراد در کشور ما، سرمایه های زیادی هر ساله از این طریق از افراد به باد می رود. بنابراین تا تحقیقات خود را در مورد واسطه ی خود کامل نکرده اید به هیچ عنوان اقدام به پرداخت وجه نکنید. این موضوع آنجایی اهمیت بیشتری می یابد که این فعالیت در ایران غیر قانونی می شود.
در ادامه این مطلب به بررسی دقیق تر بازار بورس خارجی خواهیم پرداخت، اما قبل از آن، علت تمرکزمان بر روی بازار تبادلات ارزی را بیان کرده و مزایای بورس خارجی را نسبت به سایر بورسها به صورت خلاصه بررسی میکنیم.
به علت باز بودن بانکها و موسسات مالی گوناگون در سراسر جهان و وظیفه اعلام قیمت در هر ساعتی از شبانه روز (به جز شنبه و یکشنبه که روزهای تعطیل در کشور های اروپایی هستند. مانند پنجشنبه و جمعه که در ایران بازار بورس فعالیتی ندارد!) در هفته بازار تبادلات ارزی فعال و امکان معاملات وجود دارد. این امکان باعث می شود که اطلاعات دسته اولی که در مورد یک سهام پیدا می کنید در همه ی ساعات شبانه روز مفید باشند.
حجم بالای معاملات و تعداد زیاد شرکت کنندگان باعث شده در هر زمانی، امکان نقد شوندگی معاملات و مبادله ی سهام وجود داشته باشد. بنابراین در بازار بورس خارجی همیشه خریدار و فروشنده ای در نقطه مقابل فعالیت شما در بازار وجود دارد. همیشه بانکها و موسسات طرف تجاری معامله گران مسئول نقد کردن سهام یا دیگر سفارش های شما در بازار هستند و از این نظر هیچ نگرانی مانند بورسهای سایر بخش ها برای پیدا شدن خریدار و فروشنده وجود ندارد.
برای کسب سود در مورد کالاها فقط میتوان از پیش بینی روند صعودی و یا نزولی قیمتها استفاده کرد. ولی در بازار ارز به علت اینکه معاملات بر اساس قیمت گذاری دو نوع پول(دلار و یورو) تعیین میگردد، با افزایش ارزش یک ارز به صورت متقابل ارزش ارز دیگر کاهش مییابد به همین دلیل نه تنها از روند صعودی ارزش یک ارز بلکه از روند کاهش ارزش یک ارز میتوان سود گرفت. روند ارزش یک ارز در اصل روند صعودی ارزش ارز متقابل میباشد.
خرید و فروش لحظه ای از هر نقطه ای از جهان، تنها با دسترسی به اینترنت و استفاده از ابزار دیجیتالی مانند لپتاپ و گوشی هوشمند فراهم است. مزیت دیگر آن،معاملات لحظه ای شفاف در بازار است که تا خبری به صورت جهانی و عمومی انتشار نیابد تاثیری بر بازار نمی گذارد. پس در صورتی که شروع به فعالیت در این بازار کردید این موضوع را در نظر داشته باشید که استفاده از اخبار فقط در صورتی ارزشمند است که به صورت عمومی منتشر شده باشد.
به علت حجم بالای جابجایی مالی پول و سهام در بازار بورس خارجی و تبادلات ارزی و همچنین تعداد زیاد معامله کنندگان، به همراه نوع قراردادهای متفاوت در بازار، احتمال کمی برای جابجایی شدید در بین جفت ارزهای اصلی وجود دارد. معمولا در بازار تبادلات ارزی به صورت روزانه در بین جفت ارزهای اصلی و مهم، به شکل میانگین یک تا دو درصد جابجایی را نسبت به ارزش ذاتی آن جفت ارزها شاهدیم که در مقایسه با بازارهای کالا یا سهام مقدار کمتری است. پس از این نظر هم بورس خارجی رای می آورد!
تسهیلات سرمایه گذاری از سوی کارگزاری ها به صورت اهرم به خریدار برای انجام معاملات داده می شود. میزان این تسهیلات در بازارهای مختلف متفاوت و گاهی تا صد برابر اصل سرمایه میباشد. علاوه بر این صندوق های سرمایه گذاری هستند که می توانید سرمایه هایی خود را با خیال راحت تری به آن ها بسپارید.