قبلا درباره ی امنیت ارز دیجیتال صحبت کردیم و گفتیم که هر یک از ارزهای دیجیتال از روشی خاص استفاده می کنند که باعث می شود امنیت شبکه در آن ها بالاتر برود. هرچند هر ارز دیجیتال از یک سری اصول و قواعد پایه ای مشابه با بقیه استفاده می کند. برای مثال بلاک چین یک سیستم امنیتی بسیار مناسب را به وجود می آورد که می توان گفت تقریبا غیر قابل نفوذ پذیری است.
امنیت بیت کوین هم به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال در اولویت قرار دارد. کاربران بهتر است درباره ی امنیت بیت کوین بیشتر بدانند و نکاتی را رعایت کنند تا امنیت بیت کوین های آن ها حفظ شود. گرچه تا کنون به صورت مستقیم موردی مانند هک بیت کوین و بلاک چین آن گزارش نشده است. اما باید توجه داشت که در هر سیستمی یک سری نقاط ضعف وجود دارد که سارقان می توانند از آن برای ضربه زدن به سیستم استفاده کنند.
مشخصا هر سرمایه گذاری در هر جایی در ابتدای کار این سوال را از خود می کند که آیا موردی که برای سرمایه گذاری انتخاب کرده ام امن است؟ آیا می توان به راحتی به آن اعتماد کرد تا دارایی های خود را از دست ندهم؟
در مورد بیت کوین هم این اصل صادق است. سرمایه گذاری در بیت کوین می تواند برای برخی افراد نا امن جلوه کند . مخصوصا افراد نسل قدیم که به هیچ عنوان نمی توانند به این ارز اعتماد کنند و دارایی های خود را به چنین ارزی که حتی دیده نمی شود بسپارند. در مقابل سرمایه داران بزرگی را می شناسیم که سرمایه گذاری در بیت کوین را یکی از بهترین تجربه های خود معرفی می کنند و دارایی های زیادی را به این ارز سپرده اند.
1-بیت کوین رمز گذاری شده است:
اگر تازه با بیت کوین آشنا شدید حتما با خودتان فکر می کنید که رمز گذاری برای این حجم از دارایی آن چنان هم امنیت ایجاد نمی کند. در جواب می گویم که این رمز گذاری ساده نیست. رمز گذاری هایی که تا به حال دیدید ممکن است از یک یا چند کلمه ی عبور تشکیل شده باشد. این رمز عبور ها می توانند توسط هکر های حرفه ای به شیوه های مختلف کشف شوند.
رمز نگاری ای که در مورد بیت کوین از آن صحبت می کنیم بخشی از پدیده ای به نام بلاک چین است. می توان به جرأت گفت بلاک چین یکی از امن ترین سیستم هایی است که جهان تا به حال به خود دیده. بلاک چین با استفاده از ویژگی های خودش به عنوان یکی از انواع دفتر کل توزیع شده توانسته امنیت بالایی در مقابل هکر ها به وجود بیاورد.
جالب اینجاست که این فناوری به وسیله ی خود کاربران اداره می شود و بدون دخالت یک سازمان یا ارگان خاص امنیتش تامین می شود. به همین دلیل هکر ها که می خواهند از خارج شبکه به این شبکه آسیب بزنند کار خیلی سختی در پیش دارند. کدنویسی هایی که از قبل توسط ساتوشی ناکاموتو در بیت کوین بارگذاری شده است را می توان عاملی دیگر برای امنیت این شبکه دانست. این کد ها به صورتی طراحی شده اند که قوی ترین هکر ها هم تا به حال نتوانسته اند آن ها را تغییر دهند.
2-بیت کوین عمومی است:
اولین چیزی که در برخورد با این موضوع که بیت کوین عمومی است فکر می کنید، این است که اگر بیت کوین عمومی است و همه می توانند به آن دسترسی داشته باشند پس چطور می توان به آن اعتماد کرد؟
مسئله این جاست که گاهی عمومی بودن ممکن است دارایی ها را به خطر بیندازد. مثلا اگر مقداری طلا را در خیابان رها کنید قطعا بعد از مدتی به این دلیل که در محیط عمومی قرار گرفته به سرقت خواهد رفت. اما اگر شرایطی فراهم شود که بتوان از مردم و “عموم” به عنوان محافظ استفاده کرد، دیگر امکان آسیب به دارایی با ارزش شما وجود نخواهد داشت. این سیستم در بیت کوین به شدت باعث امنیت آن شده که در پاراگراف بعدی به شما توضیح می دهم.
همانطور که گفتم بیت کوین یک دفتر کل توزیع شده به نام بلاک چین دارد. ما با دو بخش طرف هستیم. یکی دفتر کل و دیگری توزیع شده.
دفتر کل به معنای دفتر حسابداری ای است که تمامی اطلاعات مربوط به حساب های مختلف در آن ثبت می شود و می توان از آن به عنوان یک سابقه ی تمام و کمال از دارایی های هر فرد استفاده کرد . می توان فهمید که چه تراکنشی در چه زمانی انجام شده و از حساب چه کسی به چه کسی بوده. این دفتر کل ها معمولا به صورت خصوصی هستند و از اسناد محرمانه ی یک سیستم محسوب می شوند.
در رابطه با “توزیع شده” بودن دفتر کل باید گفت که باعث می شود دفتر کلی که همه ی حساب ها در آن وجود دارد در معرض دید عمومی قرار بگیرد بدون این که کسی بتواند اطلاعات آن را تغییر دهد. برای مثال فرض کنید یک رسید بانکی مهم را دریافت کردید.اگر از این رسید فقط یکی وجود داشته باشد و آن هم دست شما باشد، فردی که قصد سوء استفاده دارد می تواند با تغییر دادن آن رسید به راحتی به هدفش برسد. چون هیچ رسید دیگری نیست که ثابت کند شما درست می گویید و اطلاعات جدید آن غلط است.
اما اگر از این رسید چند نسخه چاپ کنید و در اختیار اطرافیان خود قرار دهید، آیا باز هم سارق می تواند با تغییر دادن یک رسید به هدف خودش برسد؟ مسلما خیر. چون سارق می تواند فقط یک رسید را تغییر دهد و تعداد زیادی رسید دیگر در مکان های مختلفی هستند که حتی سارق نمی تواند محل آن ها را پیدا کند.
3-بیت کوین غیرمتمرکز است:
این مسئله به شدت روی امنیت بیت کوین تاثیر گذار است و می تواند از عوامل محرک برای سرمایه گذاری در بیت کوین باشد.
سال هاست که مردم مجبورند به بانک ها اعتماد کنند و با استفاده از سیستم های بانکی دولتی به نوعی دارایی های خود را به صورت مستقیم در اختیار دولت قرار می دهند. دولت هم از تمام جزئیات حاسب آن ها مطلع می شود. تک تک تراکنش هایی که هر فرد در شبکه ی بانکی انجام می دهد توسط دولت ها قابل پیگیری است و نمی توان این اختیار از آن ها گرفت. به این دلیل که شما از بانک که یک سیستم دولتی است به عنوان واسطه استفاده کردید و این انتخاب خودتان بوده. هر جا واسطه ای باشد مشخصا باید به آن واسطه اعتماد کنید.
بیت کوین اما توانست یک سیستم امن را به وجود بیاورد که کاربران بتوانند بدون اعتماد به شخص ثالث تراکنش های خود را حتی به صورت پرداخت بین المللی انجام دهند. این سیستم از هیچ واسطه ی فردی یا دولتی ای استفاده نمی کند. حتی مخترع بیت کوین یعنی ساتوشی ناکاموتو هم نمی تواند به حساب های افراد دسترسی داشته باشد. این بدون واسطه بودن دو مزیت برای امنیت بیت کوین به وجود می آورد.
اول این که مشخص است بدون واسطه امنیت بیت کوین بیشتر خواهد بود. برای مثال در سیستم بانکی شما مجبورید به کارمندان بانکی اطمینان کنید و هر رمزی که خواستند را در اختیار ان ها قرار دهید.
دوم این که با استفاده از یک شخص ثالث شما باید هزینه ای را برای کاری که قرار است انجام دهید بپردازید. چیزی که از آن به عنوان هزینه ی تراکنش یا کارمزد تراکنش یاد می شود. در بانک ها اگر یک تراکنش بین المللی صورت بگیرد هزینه ی بسیار بالایی خواهد داشت. در حالی که کارمزد تراکنش بیت کوین بسیار پایین تر از حالت استفاده از بانک هاست.
به طور کلی موارد مربوط به امنیت بیت کوین را نام بردیم.. اما امنیت بیت کوین در اصل به دلیل همان بلاک چین است که در ابتدا عرض کردم.
دقت کنید که امنیت بیت کوین به امنیت کیف پول دیجیتال مربوط نمی شود. یعنی اگر کسی بخواهد از کیف پول دیجیتال خود استفاده کند و طرز استفاده ی صحیح آن را بلد نباشد ممکن است دارایی های خود را از دست بدهد و این موضوع مربوط به امنیت بیت کوین نمی شود. بلکه مربوط به مورادی است که خود کاربر باید آن ها را رعایت کند تا از دارایی هایش مراقبت کند.
بار ها دیده شده افرادی مدعی می شوند که امنیت بیت کوین به هیچ عنوان تضمینی نیست چون من فلان مقدار بیت کوین را از دست داده ام. اما بعد از تحقیقات گسترده تر مشخص شده که این افراد کلید های خصوصی مربوط به کیف پول خود را در اختیار فرد دیگری گذاشته اند و در واقع از دست رفتن دارایی او مربوط به امنیت بیت کوین نمی شود بلکه مربوط به حفظ نکردن اطلاعات شخصی خود شاست.
به هر صورت اگر هکری قصد داشته باشد از امنیت بیت کوین بکاهد و به نوعی امنیت بیت کوین را از ببرد بلاک چین به راحتی می تواند جلوی این کار را بگیرد. چون چندید هزار کاربر جهانی وجود دارند که بر بلاک چین نظارت می کنند و نسخه های سالمی از بلاک چین که شامل همه ی تراکنش هاست در اختیار دارند. اگر هکر بخواهد همه ی این نسخه ها را تغییر دهد باید کل عمر خود را صرف این کار کند! چون تعداد زیادی کاربر با مکان های نامعلوم از بیت کوین استفاده می کنند.