ارز مجازی یا همان Virtual currency ارزی است که در دنیای دیجیتال استفاده می شد و گاها قابلیت تبدیل شدن به ارزهای دیگر را هم دارد. از آن جایی که این ارزها نمی توانند به صورت فیزیکی وجود داشته باشند و شکل آن ها متفاوت با ارزهای قبل از این است، افراد زیادی نمی توانند به این ارزها اعتماد کنند در صورتی که باید بدانند آینده ی اقتصادی جهان در گرو استفاده از همین انواع ارز مجازی است. اما در این مقاله می خواهیم به زبان ساده ارز مجازی را توضیح دهیم.
ارز مجازی سابقه ای بیشتر از آن چیزی که فکر می کنید دارد. در حقیقت با پیدا شدن اینترنت و توانایی اتصال شبکه های مختلف به هم دیگر ارزها هم دیجیتالیزه شدند. در واقع شما با استفاده از خدمات بانکداری اینترنتی هم در حال استفاده از ارز مجازی هستید. یعنی می توانید با استفاده ازز این خدمات پول های خود را در کارت های بانکی خودتان و یا دیگران منتقل کنید. این نوع استفاده به صورت دیجیتالی است و با این که چیزی به صورت فیزیکی رد و بدل نمی شود، پول در حال چرخش و گردش بین حساب ها است.
اما چیزی که به طور خاص ارز مجازی تلقی شود، ارزی مانند بیت کوین است که در سال 2008-2009 به جهان معرفی شد. این ارز دیجیتال تفاوت های بسیار زیادی با روش هایی که در بانک ها استفاده می شد داشت. به عنوان مثال غیر متمرکز بودن بیت کوین ویژگی ای بود که باعث می شد افراد بتوانند بدون نگرانی از دخالت دولت در تراکنش ها یا حتی خبر دار شدن از نوع تراکنش ، فرایند های انتقال را انجام دهند. یکی از مشکلات بانک داری در همه ی کشور ها این بود که وابسته به دولت بودند و بنابراین دارایی های مردم در بانک ها تحت نظارت دولت بود.
بسیاری از افراد مجبور بودند برای دارایی هایی که دارند مالیات بدهند. در مورد کشور خودمان هم همانطور که می بینید اگر کسی سرمایه ی زیادی در بانک نگهداری کند در دسته ی ثروتمندان قرار می گیرد و تسهیلات دولتی به او تعلق نمی گیرد!. ما معتقدیم این فرایند خوبی است تا تسهیلات و وام به دست نیازمندان برسد. اما بسیاری از افراد نمی خواهند که به هر دلیلی دارایی هایشان در نظارت دولت باشد. این دسته از افراد می توانند از ارز مجازی استفاده کنند.
بعد از ظهور بیت کوین در سال 2009 انواع دیگری از ارز مجازی به وجود آمد. شروع ارز مجازی بیت کوین اصلا دلچسب نیود. با قیمت کمتر از یک دلار این ارز هیچ کس حاضر به خریدن آن نمی شد. اما افرادی هم بودند که از دارایی های آزاد خود استفاده می کردند تا فقط روش جدیدی از مبادله را تجربه کنند. به عنوان مثال یکی از تراکنش هایی که در مورد بیت کوین معروف شده است تراکنش 10000 واحدی بیت کوین برای یک پیتزا بود! بدون شک با در نظر گرفتن قیمت هر واحد بیت کوین در حال حاضر متوجه می شوید که احتمالا به عنوان گران ترین پیتزای تاریخ ثبت شود!
این خرید و فروش ها کم کم رایج شد و باعث شد که افراد بیشتری با بیت کوین آشنا شوند. مردم سراسر جهان متوجه شدند که می توانند با استفاده از بیت کوین مبالغ مورد نظر خود را به کشور های خارجی ارسال کنند. بنابراین شرکت های ارائه دهنده ی پرداخت بین المللی مانند پی پل کم کم مشتریان خود را از دست دادند و به سمت ارز مجازی رفتند!
اکنون بیش از 8000 ارز مجازی وجود دارد که خرید آن در سراسر دنیا انجام می شود. استفاده از ارز مجازی در کشور های اروپایی بسیار رایج شده ات به طوری که بسیاری از افراد برای سفارش غذای خود از رستوران های مختلف از ارز مجازی استفاده می کنند.
1-غیر متمرکز بودن:
در مورد این موضوع در بالا صحبت کردیم و متوجه شدیم که با این ویژگی دولت ها نمی توانند دارایی های مردم را کنترل کنند. غیر متمرکز بودن باعث می شود که کنترل بین مرزی وجود نداشته باشد. به عنوان مثال شما نمی توانید از خدمات بانکی استفاده کنید تا پولی را بدون دردسر به امریکا منتقل کنید. این موضوع به دلیل روابط سیاسی بین کشور هاست. اما در مورد ارز مجازی این روباط سیاسی تاثیر گذار نیستند و هم اکنون شما می توانید از ایران هر مقدار بیت کوین را به سایر کشور ها انتقال دهید.
2-جهانی بودن:
این که می توانید ارزهای خود را به تمام کشور های دنیا ارسال کنید قابل تامل است. اما منظور ما از جهانی بودن، “مقبولیت جهانی” است. به عنوان مثال طلا را در نظر بگیرید. طلا فلزی است که می توان با استفاده از آن در هر کشوری که باشید سود کسب کرد. یعنی هم در ایران ارزشمند است، هم در چین و هم در قاره ی اروپا. بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال هم به همین سمت می روند و می توان با استفاده از آن در همه ی کشور ها خرید و فروش انجام داد.
3-سرعت بالا:
زمان عامل بسیار مهمی برای تراکنش ها است. در صورتی که افراد زمان زیادی را صرف یک تراکنش کنند، مخصوصا در مورد شرکت هایی که تراکنش های زیادی در طول روز دارند. تصور کنید که یک شرکت تجاری در طول یک هفته چند تراکنش به صورت خارجی دارد. همه ی این تراکنش ها با استفاده از ارز مجازی قابل انجام هستند و با سرعت بالایی انجام می شوند. اما با استفاده از روش سنتی نمی توان به این سرعت انتقال را انجام داد.
4-امنیت بالا:
ارز مجازی به عنوان ارزی تلقی می شود که استفاده از آن به شدت امن است. در گذشته اگر به صورت سنتی بررسی کنیم، افراد پول های خود را به صورت فیزیکی در خانه ی خود نگهداری می کردند. این موضوع باعث می شد که افراد زیادی دارایی های خود را از دست بدهند و به نوعی سرقت ها امنیت بسیار پایینی را برای این نوع دارایی فراهم می کرد. ضمن این که حمل این ارزها باز هم خطرساز بود و باعث می شد سرقت صورت بگیرد.
بعد از این که بانک ها به وجود آمدند مکان امن تری برای این نوع دارایی ها پیدا شده بود. اما باز هم نمی توانستیم به منیت ارز مجازی برسیم. به این دلیل که افراد زیادی می توانستند به اطلاعات بانکی دسترسی پیدا کنند. تمام کارمندان بانکی می توانند به اطلاعات زیادی از مشتریان دسترسی پیدا کنند که این باعث می شد دارایی ها تحت نظر و نا امن باشند.
اما در ارز مجازی به دلیل این که بلاک چین ها یک فرایند بسیار محکم و امن را در به روز رسانی اطلاعات داشتند، با روشی جدید و به صورت توزیع شده توانستند امنیت بالایی را در نگهداری ارز دیجیتال فراهم کنند. اولا افرادی که می توانند آسیب رسانی برای بلاک چین داشته باشند بسیار کم هستند. چون باید برنامه نویس باشند. علاوه بر این اگر هم فردی برنامه نویس باشد به دلیل این که همه ی اطلاعات بین کاربران توزیع شده است نمی تواند کاری انجام دهد. برای آشنایی با این روند امنیتی می توانید مقاله ی امنیت بلاک چین را مطالعه کنید.
تصور می کنید طلا چطور توانست اعتبار پیدا کند و تا این حد مشهور و مطرح شود؟
مسلما از ابتدای کار این طور نبود که کسی که طلا را پیدا کرد بتواند آن را با قیمت بالایی به فروش برساند. بعد از این که مدتی گذشت و طلا بین افراد مختلف رد و بدل شد، افرادی بودند که توانستند ویژگی های خاص این فلز را بشناسند و تفاوت های آن را با دیگر فلزات متوجه شدند. به همین دلیل حاضر شدند آن را با قیمت های بسیار بالاتر از بقیه خریداری کنند و نگهداری کنند.
در مورد بیت کوین هم همین موضوع صادق است اما با سرعت بیشتر. همانطور که گفته شد اولین ارز مجازی زمانی که با عنوان بیت کوین به جهان معرفی شد، نمی توانست در بازار به صورت سریع خرید و فروش شود. افراد کمی بودند که اعتماد می کردند و به نوعی با ریسک زیادی این ارز مجازی را خریداری می کردند. اما به تدریج با متنشر شدن وایت پیپر آن، افراد توانستند با ویژگی های آن آشنا شوند. زمانی که این ویژگی ها به نظر مثبت و جذاب می آمدند، بیت کون فروش اصلی خود را آغاز کرد و افراد زیادی تقاضای بیت کوین کردند.
زمانی که تقاضا برای یک ارز، کالا یا خدمات بالا رود قیمت آن هم افزایش پیدا می کند. بنابراین می توانید متوجه شوید که چرا قیمت بیت کوین هنوز هم در حال افزایش است. جالب اینجاست که قیمت بیت کوین همزمان با سایر ارزهای دیجیتال بالا می رود. روند تقریبی افزایش قیمت در مورد ارز مجازی به این صورت بوده که همگی با هم بالا می رفتند و همگی با هم افت داشتند!
با توجه به این که ویژگی های ارز مجازی بسیار جذاب است و می تواند کارایی های زیادی داشته باشد، می توانید در ان سرمایه گذاری کنید و یا این که تراکنش های خود را با استفاده از آن انجام دهید. در هر صورت از این وضعیت سود می کنید و می توانید به راحتی دارایی های خود را افزایش دهید. اگر قصد خرید ارز مجازی را دارید می توانید به صرافی شاه کوین مراجعه کنید.