ارزهای دیجیتال بعد از ورود بیت کوین در سال 2009 به شکل وسیعی بازار را فراگرفتند. سیستم اقتصادی که ارزهای دیجیتال در جهان به وجود آوردند یک سیستم بسیار قوی و قابل توجه برای همه ی سرمایه گذارانی بود که می خواستند سرمایه گذاری های آن ها دور از چشمان دولت باشد. یونان هم به دلایلی که گفته خواهد شد به این ارزها روی آورده است و استفاده از آن ها توسط کاربران یونانی افزایش پیدا کرده است. در این مقاله قصد داریم تاثیر ارزهای دیجیتال در یونان و کاربران یونانی را بررسی کنیم.
یونان کشوری در جنوب شرقی اروپا است که 10 میلیون نفر جمعیت دارد. این کشور در نزدیکی شبه جزیره ی بالکان قرار دارد و بیشتر معروفیت آن به دلیل ماجراهای تاریخی است. بیشترین درآمدی که می توان آن را به عنوان تولید ناخالص داخلی در یونان نسبت داد مربوط به صنعت گردشگری است. به همین دلیل ارزهای دیجیتال در یونان باید به عنوان امری مهم تلقی شوند.
حدود 16/5% از نیروهای کاری فعال یونان در حوزه ی گردشگری فعالیت می کنند. دقت داشته باشید که گردشگری یکی از بهترین راه های کسب درآمد برای کشور هاست . پسه هر چقدر بتوان این صنعت را گسترش داد اقتصاد جامعه از وضعیت بهتری برخوردار خواهد شد. اما در سال 2008، یعنی یک سال قبل از اختراع بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو این کشور با بحرانی بزرگ از نظر اقتصادی مواجه شد.
در سال 2009 جورج پاپاندرئو بعد از این که به عنوان نخست وزیر برگزیده شد بدهی های سنگین دولتی را آشکارکرد. در این زمان مشخص شد که دولت سال ها درآمد های ناکافی ای داشته که حتی مساوی با حقوق کارکنان خود نبوده است. به همین دلیل به عنوان یک ورشکستگی به آن نگاه می کنیم. البته در حقیقت هم همینطور است!
علاوه بر این تا آن سال دولت یونان وام های بسیار زیادی از کشور های اتحادیه ی اروپا دریافت کرده بود. یونان حتی توان بازپراخت این وام ها را هم نداشت و عملا اقتصاد کشور یونان در یک سراشیبی وشکست عظیم قرار داشت. سیستم حکومتی یونان هم طوری قدم بر می داشت که مردم یونان هیچ امیدی به بهبود شرایط و وضعیت اقتصادی نداشتند. پس یونان در جهان به عنوان یک کشور با اقتصاد ضعیف، پر از بدهی های دولتی و بیکاری جوانان شناخته ششد. از آن پس ارتباطات یونان با کشور های همسایه هم کمرنگ تر شد.
این کم شدن ارتباط از جهتی باعث شد که صادرات و واردات لازم برای تامین منابع مردم یونان وجود نداشته باشد. از طرفی هم یکی دیگر از درآمد های مهم دولتی به عنوان گردشگری از دولت گرفته می شد.
سرانجام در سال 2010 اتحادیه ی اروپا تصمیم به حمایت از یونان گرفت و مقرر شد در پرداخت بدهی های دولت یونان کمک هایی به ایین کشور ارسال شود. در نهایت هم در سایت اعتبار سنجی سیستم مالی کشور ها رتبه ی یونان تنزل یافت به کم اعتبار ترین کشور ها از نظر اقتصادی تبدیل شد.
جالب اینجاست که با وجود این کمک ها تا سال 2012 هیچ پیشرفتی در وضعیت اقتصادی یونان به وجود نیامد و بدهی های دولتی همچنان افزایش پیدا کرد. به نوعی زنگ خطری برای جدایی این کشور از تمام کشور ها به صدا در آمد و در نهایت با تعویض حزب سیاسی توسط مردم این بحران کم کم رو به بهتر شدن رفت. البته این بحران پیامد هایی هم داشت. از جمله این که مردم باید روزانه نهایتا 60 یورو از حساب بانکی خود برداشت می کردند و برداشت بیشتر از این مقدار ممکن نبود.
این بخشی از اقتصاد یونان، قبلز ورود ارزهای دیجیتال در یونان بود. برای این که در مورد اثری که ارزهای دیجیتال می توانند بر سیستم گردشگری و به طور کلی در سیستم اقتصادی یک کشور بگذارند باید وضعیت اقتصادی را بعد از ورود ارزهای دیجیتال در یونان بررسی کنیم.
چیزی که ما به عنوان بحث ارزهای دیجیتال در یونان مطرح می کنیم مربوط به تاریخ امروزی این کشور در سال 2020 است. در حال حاضر با توجه به این که از لحاظ اقتصادی قدرت ضعیف تری را تشکیل می دهد در حال جنگ با ترکیه است و علاوه بر این ویروس کرونا باعث شده که صنعت گردشگری این کشور با بحرانی بیش از پیش مواجه شود.
حالا این موضوع را در نظر بگیرید که به طور میانگین، یونان در سال گذشته فقط 360000 گردشگر را در کشور خود داشته است. این میزان نسبت به سال های قبل بسیار کمتر است. چون بیشترین درآمد دولت از طریق گردشگری در این کشور است و این کاهش باعث شده که به دنبال ارز دیگری به جز یورو باشند. مردم به این نتیجه رسیده اند که سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال در یونان می تواند به عنوان یک راهکار خوب برای حفظ دارایی هایشان باشد. علاوه بر این که اگر در این بازار تجربه کسب کنند می توانند درآمدزایی با ارز دیجیتال را آغاز کنند.
زمانی که هیچ گردشگری وارد کشور نمی شود افراد شغل های خود را از دست می دهند. در این زمان بهترین راه استفاده از ارزهای دیجیتال برای درآمد زایی است. چون این موضوع وابسته به هیچ دولتی نیست. دیگر مردم نیازمند دریافت تسهیلات از دولت نخواهند بود و می توانند خرج خود را داشته باشند. این علاوه بر این که می تواند به مردم در زمینه ی تهیه ی وسایل مورد نیاز خود کمک کند، می تواند به دولت هم کمک کند تا ساختار اقتصادی را به نوعی باز سازی کند. چون ارزش یورو با کاهش گردشگران این کشور در حال سقوط است.
به مرور زمان با بیشتر شدن استفاده ی تمام مردم جهان از ارزهای دیجیتال، ارزهای دیجیتال در یونان هم گسترش یافت و کاربران زیادی با این ارزها مشغول به سرمایه گذاری شدند. دولت هم به دلیل این که کسری بودجه داشت تصمیم گرفت مالیات ارزهای دیجیتال را در این کشور فعال کند. با این کار به نوعی جلوی گسترش این ارزهای دیجیتال گرفته شد. یعنی یک سری از یونانی ها که قصد ورود به بازار ارز دیجیتال را داشتند منصرف شدند.
Coindesk به عنوان یکی از شرکت های فعال در عرصه ی ارز دیجیتال گزارش داد که :این اقدامات مالیاتی تا حدود زیادی بر طبقه ی پایین و متوسط جامعه ی یونان اثر گذار خواهد بود و ثروتمندان همانند قبل، ثروت های جمعی خود را در بانک ها و سرمایه گذاری های خارجی ذخیره خواهند کرد.
در واقع بسیاری از کارشناسان این طور تحلیل می کنند که با افزودن مالیات بر ارزهای دیجیتال در یونان جلوی یک پیشرفت بزرگ گرفته شد و این کار فقط به طبقات ضعیف تر جامعه ضربه خواهد زد. یک اختلاف طبقاتی جدید در این باره برای ثروتمندان و فقرا به واسطه ی ارزهای دیجیتال در یونان اتفاق می افتد.
با همه ی تحلیل هایی که در مورد ارزهای دیجیتال در یونان نوشته شده بود ، روند افزودن مالیات به این ارزها توسط دولت پاسخی وارونه داشت! یعنی به جای این که مردم بخواهند به دلیل افزایش مالیات در مورد این ارزها، شرکت خود را در چنین موارد اقتصادی ای کم کنند، با رشد سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال در یونان مواجه شدیم!
اما دلیل آن مشخص است. زمانی که دولت در بدهی قرار می گیرد و رکود اقتصادی برای کل کشور اتفاق می افتد، بانک ها هم به عنوان موسساتی که دارایی های مردم را نگه می دارند نا امن و نا معتبر می شوند. ثروتمندان به این دلیل که بیشتر از دیگران به صورت بین المللی کار می کنند زود متوجه می شوند که نباید دارایی های خود را در بانک های دولتی سرمایه گذاری کنند. بعد از آن مردم دیگر طبقات هم سعی می کنند که دارایی های خود را از این بانک ها خارج کنند.
حالا دو سیستم اقتصادی در این کشور حاکم است. عده ای هنوز از بانک های دولتی استفاده می کنند که این موضوع به نفع دولت است چون می تواند از سرمایه های این دسته از مردم استفاده کنند. سیستم دوم هم مربوط به ارزهای دیجیتال در یونان است که به صورت جداگانه ای افراد دیگری را به عنوان یک منبع سرمایه گذاری پوشش می دهد. پس مردم از ارزهای دیجیتال در یونان برای نوعی پوشش امنیتی اقتصادی دارایی های خود استفاده کرده اند. ممکن است حتی در مورد بلاک چین چیزی ندانند. اما سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال را برای خود انجام داده اند.
طبق گزارش Bitcoin.com که یکی از بزرگترین مراکز خرید و فروش بیت کوین است، استفاده از ارزهای دیجیتال در یونان توسط مردم این کشور 163% افزایش داشته است. این نشان می دهد که مردم می خواهند خود را با ساز اقتصاد جهانی در حال تحول سازگار کنند و می تواند نشانه ی بسیار خوبی برای باز سازی سیستم اقتصادی آن کشور باشد.
همانطور که می بینید مردم کشور یونان با استفاده از ارزهای دیجیتال خود را از اقتصادی که دولت برای آن ها ساخته بود نجات دادند. این نشان می دهد ارزهای دیجیتال می توانند خارج از قدرت و کنترل دولتی عمل کنند. به همین دلیل هم آن ها را به عنوان ارزهای دیجیتال غیر متمرکز نام گذاری می کنیم. ممکن است دولت حتی با این ارزها مخالف باشد، یا مانند دولت یونان برای آن ها مالیات تعیین کند. اما می توانید همچنان از این ارزها حتی بدون مالیات استفاده کنید و سرمایه های خود را در این ارزها متمرکز کنید.