بیت کوین بعد از ورود به بازار در سال 2009 به وسیله ی ساتوشی ناکاموتو اعتباری نداشت. بسیاری از افراد این ارز دیجیتال را به رسمیت نمی شناختند و این باعث میشد که ارزشی در بازار نداشته باشد. به مرور زمان افراد کمی به این ارز تکیه کردند و اعتماد عمومی سر انجام باعث شد این ارز قیمت گذاری شود. با ورود رسمی این ارز به بازار ارزها تاثیر شگفت انگیزی بر اقتصاد جهانی داشت. به همین دلیل می خواهیم در این مقاله درباره ی اثر بیت کوین بر اقتصاد جهان صحبت کنیم.
مشخصا یکی از ده ها اثر بیت کوین بر اقتصاد جهانی ایجاد رقابت در بازار ارزها بود. بعد از این که بیت کوین به بازار وارد شد ارزهای دیجیتال دیگری هم به سرعت به این عرصه وارد شدند و هر یک خواستند با استفاده از یک سری مزیت های رقابتی کار خود را به سرعت پیش ببرند. این باعث شد که مقابله ی ارزهای دیجیتال با دلار که اصیل ترین ارز جهانی است شکل بگیرد و تا کنون که بیت کوین توانسته اثر بسیار زیادی بر این ارز داشته باشد و با استفاده از ویژگی های جدید دلار را بی ارزش نشان دهد! هرچند روند کامل این ماجرا بیش از این طول خواهد کشید.
تا به حال اتفاقات بسیار زیادی در دنیای اقتصاد افتادده است. کشف معادن بزرگ طلا، عوض شدن دولت های حاکم بر کشور های ابر قدرت، استفاده از بمب اتمی در یک کشور، حمایت های کشور های مختلف از گروه های تروریستی مختلف و… . همه ی این موارد می توانند در دنیای اقتصاد اثر داشته باشند و با استفاده از انواع مکانیزم ها ارزش سهام موجود در وال استریت یا ارزش جهانی دلار و دیگر ارزها را جایجا کنند. اما چه چیزی توسانته بیت کوین را به عنوان یک اثر گذار قابل توجه معرفی کند؟
دلیل این موضوع ایجاد یک سیستم مالی مستقل است.
سالهاست که مردم در سراسر دنیا در حال استفاده از خدمات بانکی هستند و هیچکدام از خدمات بانکی تا به حال بدون مشتری نمانده اند.در واقع تنها سیستمی که مردم می توانستند برای سپرده گذاری و دادن سرمایه های خود به آن اعتماد کنند بانک ها بوده اند. درست است که این سیستم تا حدود زیادی توانسته نیاز های مردم را رفع کند و استفاده از ان به شکل بسیار قابل توجهی مثمر ثمر واقع شده است. اما این سیستم عیب هایی دارد که تنها احداث یک سیستم مالی جدید می تواند آن را تصحیح کند.
از جمله این مشکلات حاکمیت سیاسی روی ان است. دولت ها معمولا بانک ها را زیر نظر می گیرند. این یعنی به تمام دارایی های مردم دسترسی دارند و می دانند که چه کسی کی و کجا تراکنشی را انجام داده است. برای بسیاری از افراد حفظ حریم خصوصی مهم است. در حالی که بانک ها نمی توانند آن حجم از حریم خصوصی ای که مورد نیاز برخی از افراد است تامین کنند.
این در حالی است که اثر بیت کوین بر اقتصاد جهانی بیشتر به دلیل همین حریم خصوصی بوده است. بیت کوین سیستم مالی اقتصادی ای را احداث کرده که به طور کلی غیر متمرکز است و می توان از آن برای هر نوع تراکنشی استفاده کرد. دولت نمی توانند ببیند که هر فرد چقدر ارز دیجیتال در حساب کیف پول دیجیتال خود دارد. پس مالیاتی هم به آن تعلق نمی گیرد. حتی با وجود این که استفاده از برخی از ارزهای دیجیتال در برخی کشور ها غیر قانونی است می توان دید که استفاده ی مردم از ارزهای دیجیتال در این کشور ها هم بسیار زیاد شده است.
علاوه بر این ویژگی هایی که گفته شد، بیت کوین و طلا از همان ابتدا شباهت های زیادی با هم داشتند. از جمله این که هر دو به مقدار محدودی وجود خواهند داشت و استخراج آن ها از معادن خودشان مدت ها طول می کشد. البته در این مورد تفاوتی هم هست. این که ما می دانیم استخراج بیت کوین در سال 2140 به پایان می رسد در حالی که نمی دانیم چه مقدار معدن طلای دیگر در جهان وجود دارد. این باعث می شود میزان عرضه ی بیت کوین و طلا به مرور زمان کاهش پیدا کند و ارزش آن با نوسانات تقاضا حفظ شود.
ویژگی مهم دیگر بیت کوین موضوع امنیت آن است. امنیت بیت کوین می تواند از جمله مسائلی باشد که در سیستم های بانکی یافت نمی شود. در سیستم بانکی باجه دار بانک می تواند به همه ی اطلاعاتت حساب شما دسترسی داشته باشد. هر نوع اطلاعاتی که دارد می تواند کمک کننده باشد برای این که یک هکر یا رخنه گر !! به حساب شما دسترسی داشته باشد. اما در بیت کوین به دلیل توزیع شده بودن فناوری بلاک چین هزاران شاهد نسخه های سالمی از تراکنش های شبکه در اختیار دارند که باعث می شود دزدی از ارزهای دیجیتال بسیار غیر ممکن به نظر برسد.
شاید یکی از چیز هایی که باعث شد اثر بیت کوین بر اقتصاد بیش از قبل باشد این است که ارزهای دیجیتال جدید به سرعت وارد بازار شدند و توانستند نوعی حاشیه برای بیت کوین بسازند تا خود را معرفی کند. این باعث شد اثر آلت کوین ها به عنوان یک تبلیغات اعمال شود تا اثر بیت کوین بر اقتصاد بیشتر جلوه کند.
انواع ارزهای دیجیتال جدید به بازار وارد شدند اما باید بدانید که حدود 64% از کل حجم بازار ارزهای دیجیتال را بیت کوین تشکیل می دهد که علاوه بر نشان اثر بیت کوین بر اقتصاد جهانی ، نشان می دهد که بیت کوین بر سایر ارزهای دیجیتال هم اثر گذار است. این اثر را می توان از این جهت بررسی کرد که هر فردی که با هر ارز دیجیتالی مانند ارز دیجیتال بت آشنا باشد که جدید است حتما رغبت پیدا می کند که به سمت بیت کوین هم برود. و برعکس اگر کسی با بیت کوین آشنا شود سعی می کند با تبدیل آن به ارزهای دیگر سودی به دست آورد.
اثر بیت کوین بر اقتصاد را می توان با ورود فناوری بلاک چین به دنیا یکی دانست. در واقع اثر بیت کوین بر اقتصاد مرهون اختراع بلاک چین است. چون این فناوری علاوه بر ارزهای دیجیتال در بخش های مختلف دیگر هم کاربرد دارد. برای مثال در بیمارستان ها یا خدمات پزشکی ، در فروشگاه های بزرگ و به طور کلی در هر جایی که اطلاعات باید به صورت پشت سر هم و طبقه بندی شده ثبت شود می توان از فناوری بلاک چین استفاده کرد.
بعد از اثر بیت کوین بر اقتصاد باید موضوع ترکیب شدن قرارداد هوشمند با بلاک چین را بررسی کرد. اتریوم اولین ارز دیجیتالی بود که از این ویژگی استفاده کرد و باعث شد در مدت زمان بسیار کمی به دومین جایگاه در ارزهای دیجیتال برسد. قرارداد هوشمند تکنولوژی پیشرفته و جدیدی است که می توان با استفاده از آن خدمات پرداخت خودکار را به صورت از پیش تعیین شده و برنامه ریزی شده انجام داد. این هم صرفه جویی در زمان را برای کاربر فراهم می آورد و هم تراکنش ها را تسهیل می کند.
بازار های جهانی از مهمترین بخش ها در اقتصاد هستند. از این رو باید اثر بیت کوین بر اقتصاد جهانی را از این جهت هم بررسی کرد. سال هاست شرکت آمازون و ای بی به عنوان بازار های اینترنتی در حال فعالیت هستند. نمی توانید تصور کنید این دو بازار در طول روز چه فروش های زیادی را در سراسر جهان دارند. جدای از مرحله ی ارسال کالا های خریداری شده به کشور های خارجی این موضوع بسیار مهم است که افراد چطور می توانند پرداختی را به صورت بین المللی داشته باشند.
درست است که پی پال و دیگر شرکت ها تلاش داشتند که پرداخت های بین المللی را تسهیل کنند. اما موضوع کارمزد تراکنش ها همیشه برای افرادی که در حال تجارت هستند بسیار مهم بوده. پی پال و شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می کنند برای تراکنش های خود معمولا از کارمزد های بالاتری استفاده می کنند که باعث می شود اثر بیت کوین بر اقتصاد بیشتر به چشم بیاید.
ضمن این که بیت کوین راه بهتری را برای پرداخت های جهانی ایجاد کرده است باعث شده تا ارتباطات بین المللی افزایش پیدا کند. اگر در گذشته داشتن کارمند خارجی به دلیل این که پرداخت حقوق به او سخت بوده امری غیر ممکن بود، اکنون می توان انواع ارزهای دیجیتال را استفاده کرد و به هر جایی از دنیا که نیاز باشد می توان به شکل ارز دیجیتال پول ارسال کرد.
اثر بیت کوین بر اقتصاد جهانی کاملا روشن است و این موضوع از حجم بازار ارزهای دیجیتال مشخص می شود. حدود 400میلیارد دلار در بازار ارز دیجیتال سرمایه گذاری انجام شده که اگر با ثروت های دلاری آشنا باشید می دانید که با چه مبلغ بزرگی طرف هستیم!.
اثر بیت کوین بر اقتصاد محدود به گذشته ، یعنی از سال 2009 تا به اینجا نمی شود. با ظهور ویروس کرونا و استفاده ی بیشتر از پرداخت های بین المللی می توان حضور ارزهای دیجیتال را بیش از پیش احساس کرد. پس از این به بعد هم شاهد این خواهیم بود که رشد ارزهای دیجیتال بیشتر از قبل اتفاق خواهد افتاد.